A-
A+

Nordkorea: Utländsk nödhjälp "förgiftat godis"

Risodlare planterar grödor i närheten av Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2021.
Risodlare planterar grödor i närheten av Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2021.
NordkoreaTT

Att göra sig beroende av utländskt bistånd för att avhjälpa livsmedelsbristen är som att tacka ja till förgiftat godis, hävdar statlig nordkoreansk media.

Samtidigt kommer uppgifter om att allt fler nordkoreaner dör av svält.

Annons

Annons

I en ledare i propagandatidningen Rodong Sinmun, som vanligen öser superlativ över landets auktoritära styre, uppmanas nordkoreanerna till ekonomiskt oberoende och varnas för att ta emot nödhjälp från "imperialister". Enligt tidningen använder givarländer bistånd som en "fälla för att plundra och underordna sig" mottagarländerna och lägga sig i interna angelägenheter.

"Det är ett misstag att försöka lyfta ekonomin genom att acceptera och äta detta förgiftade godis", lyder ledaren i den statsledda tidningen enligt The Guardian.

Det slutna Nordkorea har de senaste åren lidit allt större brist på livsmedel. Krisen har spätts på av naturkatastrofer, internationella sanktioner och en skarp nedgång i handeln med Kina på grund av stängda gränser och nedstängningar under covidpandemin. Sedan 2021 tros de nordkoreanska skördarna ha minskat drastiskt på grund av bland annat kraftiga sommarregn.

De flesta FN-organ och västerländska hjälporganisationer har lämnat Nordkorea. Sydkoreanska myndigheter konstaterade på tisdagen att nordkoreanska dödsfall orsakade av svält tycks öka. Enligt nyhetsbyrån Yonhaps källor har runt 700 interner i nordkoreanska fängelser avlidit till följd av svält och sjukdomar de senaste två åren.

I fjol beräknade FN:s livsmedelsprogram WFP att 10,7 miljoner nordkoreaner – över hälften av landets befolkning – lider av undernäring och är i behov av humanitär hjälp. Experter tror att antalet nödställda har ökat sedan dess.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.