A-
A+

Nordkoreansk robot varning till USA

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un med sin dotter Kim Ju-Ae.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un med sin dotter Kim Ju-Ae.
NordkoreaTT-AFP

Nordkorea uppger att man avfyrade den interkontinentala ballistiska roboten under lördagen som en varning till USA och Sydkorea.

Annons

Annons

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska ha beordrat provskjutningen av den ballistiska roboten Hwasong-15 – som provsköts för första gången 2017 – klockan 8 på lördagsmorgonen lokal tid, enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Enligt Japan ska roboten, som avfyrades på eftermiddagen lokal tid, ha varit i luften i 66 minuter innan den landade i Japanska havet, i landets exklusiva ekonomiska zon. Enligt Japans försvarsminister hade roboten kapacitet att flyga 1 400 mil, vilket innebär en potential att slå ned var som helst i USA:s fastland.

Nordkoreas styre ska ha hyllat provskjutningen – landets första på sju veckor – och menar att den är ett "faktiskt bevis på landets kapacitet till en dödlig kärnvapenmotattack mot de fientliga styrkorna", enligt KCNA.

Som ett svar genomförde USA och Sydkorea gemensamma luftövningar, med minst ett amerikanskt långdistansbombplan.

Avfyrningen ska ses i ljuset av nordkoreanska varningar om "oöverträffat" kraftiga åtgärder mot grannlandet i syd, inför kommande militära övningar mellan USA och Sydkorea. Övningarna sker med anledning av de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.