A-
A+

Nordqvist: "Frågade vem jag var på Idrottsgalan"

Anna Nordqvist efter segern i British Open. Arkivbild.
Anna Nordqvist efter segern i British Open. Arkivbild.
GolfToledo, Ohio, TT:s utsände

Den tredje majortiteln värderar Anna Nordqvist allra högst. Kanske gav den henne också det slutgiltiga folkliga genombrottet i Sverige.

Senast jag var på Idrottsgalan satt jag vid honnörsbordet och fick frågan "vem är du" och "vad gör du här". Då kände jag väl att det kanske inte var så kul, säger golfstjärnan.

Annons

Annons

Den färska British Open-mästaren Anna Nordqvist är inte bitter, men konstaterar krasst att hon inte direkt var en megakändis i hemlandet efter sina två första majortitlar.

Segern på svårspelade Carnoustie för knappt två veckor sedan kan ha ändrat på det en aning.

Det har varit mycket uppmärksamhet, grattismeddelanden och intervjuer. Det är jättekul att man märker att det har uppmärksammats mycket mer, framför allt i Sverige, jämfört med mina tidigare majorvinster, säger den Arizonabaserade 34-åringen till TT inför veckans Solheim Cup i Toledo, Ohio.

Där, på läckra Inverness Club, är Anna Nordqvist fundamentalt viktig om Europa ska lyckas upprepa segern på Gleneagles i Skottland för två år sedan. Nordqvist är inte bara äldst av alla spelare i de två lagen, hon är också den med klart mest Solheim Cup-meriter. Årets match blir den sjunde raka för svenskan och självförtroendet är förstås på topp efter British Open-triumfen, som adderades till segrarna i LPGA-mästerskapet 2009 och Evian Championship 2017.

Det känns så himla sjukt att stå här med tre majors, säger Nordqvist.
Och den här segern smäller högst. Det känns så väldigt mycket större att få göra det på Carnoustie, en så prestigefylld bana, och i ett British Open.

"Ganska tråkigt"

Efter Solheim Cup-segern 2019 pratade Anna Nordqvist om att det kanske bara skulle bli max en upplaga till för hennes del. Men nu låter det lite annorlunda och den alltjämt pågående coronapandemin, som i praktiken omöjliggör för europeiska fans att komma till USA, är en av anledningarna.

Nordqvist vill gärna få uppleva ett Solheim Cup till med sina närmaste hemifrån Sverige.

Ingen i min familj eller av mina vänner kan komma över och se det här. De älskar ju verkligen Solheim Cup, så det är ganska tråkigt, säger hon.
Vi får se, jag är 34 nu och det är klart att jag vill ha barn i framtiden. Men när jag väl är här tänker jag att "jag vill spela en till, jag vill spela en till, jag vill spela en till". Spanien (på Finca Cortesín om två år) lockar ju, men man kan inte veta var jag är i livet då.

Annons

Annons

Favoritskapet är USA:s

USA, anfört av världsettan och olympiska mästaren Nelly Korda, är favorit till segern. Men Anna Nordqvist hoppas att publiken kan bli lika tyst som i Colorado för åtta år sedan, då Europa tog sin hittills enda seger på amerikansk mark.

Även om 99 procent av publiken kommer att heja på USA så är det kul att det blir lite atmosfär, man har saknat den, säger svenskan.

TT: Många pratar om nerverna på första tee. Känner man av det även som sjufaldig Solheim Cup-spelare och nybliven British Open-mästare?

Det finns ju inget bättre än att gå upp på första tee och med den atmosfären som är där. Det är klart att man alltid kommer bli lite nervös för att man vill göra något bra för laget, men om man inte gillar sådana ögonblick har man valt fel sport. Det finns inget i golf som kan mäta sig med det och som är lika häftigt.

Årets Solheim Cup inleds först på lördag och avslutas på måndag, som är en helgdag i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!