A-
A+

Norge Europamästare efter dansk kollaps

Nora Mørk (9) blev matchens lirare i EM-finalen där Norge besegrade Danmark.
Nora Mørk (9) blev matchens lirare i EM-finalen där Norge besegrade Danmark.
HandbollTT

Norge visade att man är handbollsvärldens bästa landslag. Efter en usel första halvlek i EM-finalen mot Danmark blev det till slut seger med 27–25.

Det här var en för alla, alla för en, säger den norske förbundskaptenen Thorir Hergeirsson till norska TV3.

Annons

Annons

Den första halvleken mot Danmark i gruppspelet var det som krossade Sveriges medaljdrömmar i handbolls EM. Efter att ha råkat ut för samma sak i mellanrundan hade Norge gjort sin hemläxa och lyckades efter en sen vändning försvara sitt EM-guld.

Men det var på håret.

Det danska försvaret lyckades i den första halvleken neutralisera Norges kanske vassaste vapen. Henny Reistad, som utnämnts till turneringens bästa spelare och som av många anses bäst i världen, hade inte hittat nätet en enda gång under de första 30 minuterna.

Norges vändning

Nora Mørk var den spelare som höll Norge kvar i matchen när lagen gick till paus med dansk 15–12-ledning.

Norge spelade upp sig i den andra halvleken. Den regerande mästaren bytte in målvakten Katrine Lunde, som stängde igen mot Sverige, och kom tillbaka in i matchen. Med fyra minuter kvar sköt Reistad in bollen till norsk ledning.

Det här var en för alla, alla för en, och så får vi några förlösande mål mot slutet, säger förbundskapten Thorir Hergeirsson till norska TV3.

Annons

Annons

"Oerhört tråkigt"

Det som följde var en fullständig dansk kollaps. Målvakten Sandra Toft fick ingen hjälp av sitt försvar och Norge kunde gå mot seger och sitt andra raka EM-guld efter att Lunde räddat 40 procent av skotten hon fått mot sig.

På kort sikt är det oerhört tråkigt. Vi har spelet i hand och spelar oss till många bra chanser, men i andra halvlek har Lunde tagit över oss. Jag har inga siffror, men vi missar nog sju ganska stora chanser, säger den danske förbundskaptenen Jesper Jensen i danska TV2.

Slutsiffrorna skrevs till 27–25.

I bronsmatchen skrällde Montenegro och tog hem matchen mot Frankrike med 27–25 efter förlängning och tog sin första EM-medalj på tio år. Frankrike blev å sin sida utan medalj för första gången sedan 2014.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.