A-
A+

Norge "i världstoppen" gällande vaccinering

Norska coronarestriktioner kan snart vara ett minne blott, enligt statsminister Erna Solberg (H). Bild från den 7 juli.
Norska coronarestriktioner kan snart vara ett minne blott, enligt statsminister Erna Solberg (H). Bild från den 7 juli.
NorgeTT-NTB

Onsdagen markerar med största sannolikhet vaccindos nummer 5 000 000 i Norge. Statsminister Erna Solberg (H) jublar över landets vaccinationstakt.

Annons

Annons

Det som är särskilt viktigt i Norge är att så många säger ja till vaccinering. Jag hoppas att det fortsätter så, för det är vägen ut ur de restriktioner som vi har. Det är vägen till mer frihet i vardagen, säger hon till norska VG.

Enligt den norska regeringen är landet i världstoppen när det gäller hur många som tackar ja till vaccinet. I en undersökning gjord av Folkehelseinstituttet svarade nyligen hela 93 procent av de tillfrågade norrmännen att de vill vaccinera sig.

Tre av fyra norrmän – av landets 5,3 miljoner stora befolkning – har nu fått minst en dos covid-19-vaccin. Innan augusti är till ända väntas alla över 18 år ha fått erbjudande om en första dos.

I månadsskiftet juli-augusti ska regeringen ta ställning till fortsatta lättnader i de kvarvarande restriktionerna. Om allt ser fortsatt ljust ut kan då bland annat regeln om max 20 gäster i norska hem samt krav på bordsservering på uteserveringar slopas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!