A-
A+

Norge kan styras av treklöver

De norska partiledarna gjorde upp i en slutdebatt i NRK:s regi i Stormens konserthus i Bodø på fredagskvällen.
De norska partiledarna gjorde upp i en slutdebatt i NRK:s regi i Stormens konserthus i Bodø på fredagskvällen.
NorgeTT

Norge går antagligen mot en ny regering efter måndagens val, visar Norfaktas sista opinionsundersökning inför valet.

I slutdebatten berättade Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre vilka han inte vill regera med.

Annons

Annons

Ap-ledaren Jonas Gahr Støre kan bli Norges nästa statsminister.
Ap-ledaren Jonas Gahr Støre kan bli Norges nästa statsminister.
MDG-partiledaren Une Aina Bastholm under partiledardebatten.
MDG-partiledaren Une Aina Bastholm under partiledardebatten.

Den rödgröna treklövern som kan knipa makten i måndagens val består av Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) och Sosialistisk Venstreparti (SV). I den senaste opinionsundersökningen från Norfakta ser dessa partier ut att tillsammans få 87 mandat, där 85 krävs för majoritet, rapporterar NTB.

Om det kommande valresultatet följer opinionsundersökningen innebär det att treklövern inte behöver samarbeta med Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Ap: Inte Rødt eller MDG

Då får också Ap-ledaren Jonas Gahr Støre, som kan bli näste statsminister, som han vill. I den sista partiledardebatten var han skeptisk till att bilda regering med de två partierna.

Rødt vill ju inte sitta i regering med någon. Och jag har sagt att de politiska skillnaderna är för stora, så inte Rødt. Och jag säger också att regeringssamarbete med MDG, som politiken är, inte är aktuellt, sade han enligt NRK.

Visst gnissel är dock att vänta efter valet, även om Jonas Gahr Støre får som han vill. Ap vill bilda regering med Sp och SV, medan Sp helst vill undvika ett samarbete med SV. SV vill å sin sida ha ett så brett rödgrönt samarbete som möjligt, alltså även med MDG och Rødt.

Annons

Annons

Riskerar att åka ut

I dag styrs Norge av Høyres Erna Solberg, som har lett en minoritetsregering tillsammans med Kristelig Folkeparti (KrF) och Venstre, med Fremskrittspartiet som stödparti i stortinget. Enligt opinionsundersökningen riskerar Venstre och KrF fortsatt att åka ut stortinget, vilket ritar om den politiska kartan i landet. Visst hopp får de två partierna däremot i Aftenpostens statistiska modell, som görs i samarbete med Norsk Regnesentral, där de två – liksom MDG – håller sig över fyraprocentsspärren.

I slutdebatten varnade Solberg för att väljarna inte vet vad de får på den rödgröna sidan.

Det pratas inte om politik, det pratas om vilka som vill leka med varandra. Det väljarna inte får svar på är vilken politik de får. Sp går till val på en politik som är helt motsatt den som (Bjørnar) Moxnes (Rødt) vill se på många områden, men trots det ska de samarbeta, sade hon.

Hett om skolan

Skolan – som de senaste åren har fokuserat på utvärdering av eleverna i form av prov och tester – hamnade i fokus under slutdebatten, där det hettade till mellan MDG:s Une Aina Bastholm och statsministern.

Skolan är inte en bedrift. Det är framför allt en plats dit barn ska komma varje dag, där de ska behålla sin naturliga lust att lära, sade Bastholm, och anklagade de styrande för att syssla med "new manangement"-ideologi där målet är effektivitet och resultat.

Solberg svarade att så inte är fallet.

Vi ställer krav på att vi har en skola som möter de svagaste eleverna. Något vi märker med testningen är vilka som har problem. Den gamla skolan med få prov hjälpte inte de här eleverna, sade hon.

Solbergs svanesång?

Både VG:s och Dagbladets kommentatorer beskriver Solbergs och Støres insatser som starka i debatten, där Aftenpostens politiska redaktör beskriver Solbergs insats som hennes svanesång.

För många väljare i Norge verkar dock slutdebatten inte påverka allt för mycket. 1,6 miljoner väljare har nämligen redan förhandsröstat, vilket är hela 42,33 procent av väljarkåren, enligt den norska valmyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!