A-
A+

Norge kan uteslutas från alla mästerskap

Norge dopningstestar inte ungdomar mellan 15 till 18 år. Det gör att stjärnor som Johannes Høsflot Klæbo riskerar att inte få tävla i internationella mästerskap. Arkivbild.
Norge dopningstestar inte ungdomar mellan 15 till 18 år. Det gör att stjärnor som Johannes Høsflot Klæbo riskerar att inte få tävla i internationella mästerskap. Arkivbild.
AllmäntTT

Norge riskerar att uteslutas från alla mästerskap redan till årsskiftet. Detta då Antidoping Norge inte följer Wadas regler om att dopningstesta ungdomar mellan 15 till 18 år.

"Fruktansvärt sorgligt och beklagligt", skriver Norges idrottsordförande Berit Kjøll till NRK.

Annons

Annons

Det är en realistisk möjlighet att Norge inte kommer att få lov att ställa upp i något internationellt mästerskap från och med årsskiftet. Inga mästerskap får heller arrangeras av Norge.

Anledningen till detta är att Antidoping Norge inte dopningstestat ungdomar mellan 15 till 18 år de senaste åren, då de sedan 2019 inte får dopningstestas enligt norsk lag. Detta strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk.

"Det här är av så allvarlig karaktär"

När NRK ringt runt till flera norska idrottsförbund är de helt ovetandes om den eventuella uteslutningen. Tage Pettersen, ordförande i det norska ishockeyförbundet, kritiserar starkt Norges idrottsförbund (Nif).

Nif har helt klart suttit på den här informationen en tid. Sen får jag, en ordförande i ett av Norges specialförbund, reda på det här först av media, säger han.
Det här är av så allvarlig karaktär och jag tycker att vi behöver använda varje dag för att ändra lagen och borde ha startat en process tidigare. Nackdelen här är att vi tappar både möjligheten att anordna och delta i mästerskap om vi inte får det här på plats.

Annons

Annons

Har idrottsförbundets stöd

Berit Kjøll är ordförande i Norges idrottsförbund och skriver till NRK att en dialog just nu förs mellan norska kulturdepartementet, Antidoping Norge och idrottsförbundet.

"NIF skulle givetvis kunna informera specialförbunden direkt, men det är naturligt att idrottsstyrelsen först informeras om status i ärendet."

Beslutet att inte testa ungdomarna är taget av barn- och familjedepartementet och nu måste alltså en lagändring till för att få delta i eller arrangera mästerskap.

"Norges idrottsförbund stödjer Antidoping Norges önskan om en lagändring som säkerställer tillgång till dopingtester av våra idrottare i linje med WADA:s regelverk", skriver Kjøll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.