A-
A+

Norge öppnar gränsen, men skärper kontrollen

Två sjuksköterskor klädda för att ta emot en patient med coronasymtom på Akershus universitetssjukhus i Norge. Arkivbild.
Två sjuksköterskor klädda för att ta emot en patient med coronasymtom på Akershus universitetssjukhus i Norge. Arkivbild.
NorgeTT-NTB

Norge inför strängare krav på kontroller av personer som reser in i landet. Från och med fredag nästa vecka måste alla som vill komma över gränsen registrera sig i förväg.

Samtidigt öppnar Norge för alla, så länge kraven uppfylls.

Annons

Annons

Coronatesterna vid gränsen kommer att öka i Norge. Tanken är att importsmittan ska minskas, samtidigt som fler grupper ska kunna komma in i landet, uppger justitieminister Emilie Enger Mehl.

Åtgärderna gör att det blir möjligt att öppna gränserna för dem som hittills varit utestängda från landet under coronapandemin.

Alla som uppfyller utlänningslagens krav för inresa kommer att ha möjlighet till det. Men det finns fortfarande grund att utvisa utlänningar som inte följer kraven, och även norrmän kan bötfällas eller anmälas om de inte uppfyller kraven, säger Emilie Enger Mehl vid en presskonferens under fredagen.

Coronaintyg

En förordning som gör det möjligt för kommuner att använda coronaintyg för fullvaccinerade personer har antagits under fredagen. Intyget innebär lättnader i restriktioner för fullvaccinerade, de som har varit coronasjuka det senaste halvåret och de som har testat negativt för covid-19 de senaste två dygnen.

Dessutom ska kommunerna erbjuda gratis snabbtester till de som inte är vaccinerade. De evenemang och företag som ska använda coronaintyget använder en app för att kontrollera om certifikaten är giltiga, meddelarhälsominister Ingvild Kjerkol vid presskonferensen.

Barn under 16 år behöver inte använda intyget.

Annons

Annons

Höga dödssiffror

I onsdags registrerades 43 personer avlidna med covid-19 i Norge, det högsta talet hittills under pandemin.

Genomsnittssiffran den senaste veckan är också hög och ligger i nivå med april 2020 och januari 2021.

Norska folkhälsomyndigheten FHI ska nu undersöka vad som orsakat toppnoteringen som Line Vold vid FHI beskriver som ett litet "hopp" efter att dödssiffran varit stabil länge.

Vi ser att det är en ökning i antalet registrerade covid-19-dödsfall de senaste två veckorna. Den största ökningen är dödsfall på sjukhem, säger hon och poängterar att det varje år under höst- och vinterhalvåret är en ökad dödlighet i luftvägsinfektioner.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.