A-
A+

Norges glädje – seger och lettisk skräll

Alexander Sørloth, tvåa från höger, firar 1–0-målet i VM-kvalet borta mot Montenegro tillsammans med sina norska lagkamrater.
Alexander Sørloth, tvåa från höger, firar 1–0-målet i VM-kvalet borta mot Montenegro tillsammans med sina norska lagkamrater.
FotbollTT

De norska fotbollsherrarnas studsade tillbaka direkt efter näsbrännan mot Turkiet.

Borta mot Montenegro satte Alexander Sørloth 1–0 och ordnade tre nödvändiga poäng i VM-kvalet.

En lettisk skräll i Istanbul gjorde kvällen än bättre.

Annons

Annons

Allt annat än en seger i Podgorica på tisdagskvällen hade inneburit att Norge redan tidigt i kvalet fått en blytung uppförsbacke bakom de tyngsta konkurrenterna Turkiet (som slog Norge med 3–0 häromdagen) och Nederländerna.

Men Ståle Solbakkens gäng gjorde vad som krävdes och kunde resa hem med en skön 1–0-seger i bagaget.

Hemmalaget Montenegro blev som väntat ingen munsbit för norrmännen, men kombinationen Mohamed Elyounoussi och Alexander Sørloth hade det som krävdes för att bärga de tre poängen.

Turkiet tappade

Tio minuter återstod av den första halvleken när Celticspelaren Elyounoussi satte fart till vänster om straffområdet. Det montenegrinska försvaret hängde inte med, Elyounoussi rundade sina motståndare och hittade in till Sørloth, som bara hade att sätta foten till för att styra in 1–0 i nät.

Än bättre blev tisdagen när norrmännen fick höra vad som hänt i Istanbul. Efter två raka segrar, mot Nederländerna och Norge, åkte Turkiet på en oväntad poängförlust hemma mot Lettland.

Turkarna tog ledningen redan i den andra minuten och ledde både med 2–0 och 3–1. Men poängen fick de snällt dela på, efter att Roberts Uldrikis reducerat efter knappa timmen och Davis Ikaunieks sedan ordnat kvitteringen till 3–3 med tio minuter kvar.

Annons

Annons

Viktig slovakisk seger

Någon hjälpande hand från Gibraltar fick Norge däremot inte. Nederländerna vann bortamatchen med 7–0 och ser till att det är tätt i toppen. Turkiet leder på sju poäng. Nederländerna, Montenegro och Norge skuggar alla på sex.

I en annan av de europeiska kvalgrupperna såg också Sveriges kommande EM-motståndare Slovakien till att rycka upp sig. Hemma mot Ryssland blev det seger, 2–1, vilket var ett rejält lyft efter två inledande kryss mot Cypern och Malta. Även den gruppen är ett getingbo efter tre omgångar, med Kroatien (3–0 mot Malta på tisdagen) och Ryssland på sex poäng, Slovakien på fem och Cypern (1–0 mot Slovenien) på fyra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!