Norges "nödlandslag" nära jätteskräll

Norskt jubel efter Ghayas Zahids mål mot Österrike i Nations League.
Norskt jubel efter Ghayas Zahids mål mot Österrike i Nations League.
FotbollTT

13 debutanter i truppen. Men Norges "nödlandslag" var ändå bara sekunder från att skrälla och vinna borta mot Österrike i Nations League. Men ett sent mål från hemmalaget gjorde att matchen slutade 1–1 och att Österrike får ta klivet upp i A-divisionen.

Annons

Annons

Bakgrunden är känd vid det här laget: Norge fick åka till avgörandet i Österrike med en helt ny trupp sedan den ursprungliga, inklusive förbundskaptenen Lars Lagerbäck, satts i karantän efter att högerbacken Omar Elabdellaouis testade positivt för covid-19 i helgen.

Med sex landslagsdebutanter i startelvan – och ytterligare sju möjliga debutanter på bänken – var det nog få som trodde att Norge skulle ha en chans. Men efter en timmes spel fick Veton Berisha med sig bollen bakom hemmalagets backlinje, ner mot kortlinjen, och slog en snett inåt bakåt-boll som Ghayas Zahid tryckte in i mål.

Jätteräddning av Bråtveit

Österrike var inte utan farligheter, framför allt var det ett tillfälle när Djurgårdens målvakt Per Kristian Bråtveit stod för en imponerande reflexräddning från nära håll. Och länge, länge såg det ut som att 1–0 till gästerna skulle stå sig – det hade visserligen inte räckt till att knipa förstaplatsen eftersom Norge då hade varit tvungna att göra minst två mål, men det hade varit en nog så tung skalp. Men i den allra sista tilläggsminuten kom kvitteringen genom Adrian Grbic. Österrike avancerade därmed till A-divisionen i turneringen.

Annons

Annons

Danmark missade gruppsegern

Även Finland hade chansen att avancera till A-divisionen men det blev förlust i måstematchen mot Wales med 1–3.

För Danmark, som är det enda nordiska laget som spelar i den högsta divisionen även nästa säsong, gällde matchen mot Belgien gruppsegern och en plats i NL-slutspelet. Men de rödvita drömmarna krossades av Romelo Lukako som i den andra halvleken stod för två mål på tolv minuter, till ställningen 3–1. Danskarna fick visserligen hjälp av ett snöpligt belgiskt självmål, men Kevin De Bruyne fastställde därefter slutresultatet till 4–2.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons