A-
A+

Norrköping – en joker i guldjakten?

Samuel Adegbenro, tvåmålsskytt när IFK Norrköping slog Hammarby med 3–1.
Samuel Adegbenro, tvåmålsskytt när IFK Norrköping slog Hammarby med 3–1.
FotbollTT

Inget är klart, säsongen är långt från över men siffror ljuger inte.

3–1-segern gör att IFK Norrköping hakar på i toppen och kan bli en joker i kampen om SM-guldet.

Hammarby?

Parkeringstiden i den allsvenska tabellens mitt förlängdes.

Annons

Annons

Markus Krunegård sjöng kampsången "Ett liv, ett lag" i sin hemstad. För första gången på 20 månader fylldes läktarna – 13 174 kom och ett par tusen Hammarbyfans bidrog till stämningen – på arenan som numera heter Platinum Cars arena.

Och åka av blev det. Omgående.

Jonathan Levi ville gärna vara chaufför i ett IFK Norrköping som fått upp farten.

Resultatmässigt är det bra, men spelmässigt kan vi växla upp lite till, vi har mer att ge. Vi skapar inte lika många chanser som vi hoppas på, sade Levi till Discovery plus inför matchen.

Mot Hammarby fick han ett resultat igen och uppleva en kavalkad av chanser, men kanske också lite väl många i närheten av egna målvakten Oscar Jansson. För det svängde rejält.

Visade vägen via straff

Levi prickade ribbans överdel innan han slog in straffen till 1–0 redan efter en kvart. Carl Björk drogs ned av Mads Fenger på en djupledsboll från Viktor Agardius. Domare Victor Wolf funderade någon sekund, sedan blåste han.

2–0 kom på tilläggstid i första halvlek, som en bekräftelse på vilket lag som dominerade de första 45.

Abdulrazaq Ishaq kom loss på högerkanten. Vid bortre stolpen stötte skytteligaledaren Samuel Adegbenro glidande in sitt 13 mål för säsongen.

Inte mycket stämde i Hammarby. Darijan Bojanic såg bedrövad ut när han i Discovery plus sändning svarade på frågan vad som måste bli bättre.

Allt, presspelet, det vi gör med bollen. Det är inte mycket som stämmer. Vi kommer inte åt dem, när vi har bollen stressar vi för mycket.
Jag skäms, säger anfallaren Astrit Selmani, till Discovery plus.

Annons

Annons

Klart lyft i andra

Tränaren Milos Milojevic gav förre lagkaptenen Jeppe Andersen chansen från start.

Det var en chansning.

Akinkunmi Amoo kom in efter pausen, kort senare även Björn Paulsen och Williot Swedberg. Redan efter en timmas spel hade Hammarby gjort samtliga fem tillåtna byten.

Det gav effekt. Plötsligt styrde Hammarby matchen – och kom in i den tack vare ett självmål. Linus Wahlqvist fick präktig snedträff och stötte in bollen förbi en häpen Jansson.

Men styrkan i ett lag mäts i motgång. Hammarby reste sig, så även IFK Norrköping efter lagkaptenen Wahlqvists blunder. Med tio minuter kvar ökade Adegbenro sitt marknadsvärde ytterligare. 3–1. Mål nummer 14 sedan han kom från Rosenborg.

Formstarkast

Med 16 av 18 tagna poäng på de senaste sex omgångarna är IFK Norrköping allsvenskans formstarkaste lag. Det syns också i tabellen. Fyra på 39 poäng – och nu bara fem bakom toppduon Djurgården och AIK och två bakom trean Malmö FF.

Åtta matcher återstår. 24 poäng att spela om. Rikard Norling har fått fart och fason på sitt lagbygge – men kan det på allvar blanda sig i kampen om Lennart Johanssons pokal?

Tja, varför inte? Tendensen talar för klubben.

Delvis har Norrköping det i egna händer, med väntande möten med AIK (borta 24 oktober) och Djurgården (hemma 22 november). Dessutom kommer Elfsborg till Norrköping.

Rikard Norling blev så till sig att han klev upp på ståplatsläktaren och firade segern med fansen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.