A-
A+

Norsk glädje över lättade restriktioner

Norges statsminister Erna Solberg berättar om hur den närmaste framtiden ser ut i Norge.
Norges statsminister Erna Solberg berättar om hur den närmaste framtiden ser ut i Norge.
NorgeTT-NTB

Nästa vecka tar Norge nästa steg i sina restriktionslättnader. Då får större grupper träffas och alkohol kan serveras på krogen, meddelar statsminister Erna Solberg. I Oslo jublar företrädare för restaurangbranschen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Norge kommer att lätta på de restriktioner som har införts för att bromsa spridningen av coronaviruset i fyra steg. Det första togs i mitten av april, då reglerna mildrades i områden med låg smitta. Nu tycker regeringen att tiden är mogen för nästa fas.

Regeringen anser att det är motiverat att gå vidare med återöppningen den 27 maj. Då går vi till steg två, säger statsminister Erna Solberg (H) på en presskonferens.

Lokala skillnader

Då kan kommuner med låg smittspridning själva fatta beslut om huruvida förskolor och skolor kan öppna för mer undervisning på plats. Den fysiska undervisningen kommer också att öka vid högskolor och universitet.

Dessutom tillåts servering av alkohol till midnatt och större grupper får träffas i offentligheten. Men i kommuner med högre smittspridning kan de lokala restriktionerna komma att vara tuffare än de nationella reglerna.

Vi går in i en period med större skillnad i smittskyddsreglerna, säger Solberg.

Det blev tydligt när styret i Oslo några timmar senare höll en egen pressträff, under vilken man meddelade att huvudstaden inför sina lättnader nästa onsdag, det vill säga dagen före övriga Norge. Då får krogarna på nytt servera alkohol, fram till klockan 22 – något som har varit förbjudet sedan den 10 november.

Annons

Annons

"Milstolpe"

Samtidigt öppnas kaféer och restauranger för sittande gäster efter en lång period med enbart hämtmat. Osloborna får också börja träna på gym. Museer, biografer, teatrar och gallerier slår också upp portarna, dock med vissa restriktioner.

Det är en milstolpe. Nu avslutar vi den sociala nedstängningen av Oslo, säger kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen (Ap).

Bjørn Næss, chef för Oslos Handelsstands Forening som jobbar för att främja handels- och servicenäringens intressen, är mycket nöjd med beskedet.

- Branschen är väl förberedd och vi är övertygade om att god smittohänsyn kommer att tas, säger han.

Norsk semester?

När det gäller resor utomlands förlängs avrådan från icke-nödvändiga resor till den 1 juli. Utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H) hänvisar till hälsomyndigheternas råd om att fler bör vara vaccinerade mot covid-19 innan grönt ljus ges för utlandsresor.

Solberg kan inte lova att det kommer att gå att resa utomlands på semester i sommar.

Vill du har förutsägbarhet så är vårt råd att planera för en norsk semester, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss