A-
A+

Norska journalisterna: "Obehaglig situation"

Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardermoen.
Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardermoen.
NorgeTT

Två journalister från det norska public service-bolaget NRK greps och frihetsberövades i över ett dygn i Qatar – för att ha filmat på privat område.

Båda har nu återvänt till Norge.

Vi upplevde att tonen var tuff, de ville göra oss osäkra, säger journalisten Halvor Ekeland.

Annons

Annons

Ekeland och kollegan Lokman Ghorbani var i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM nästa år. Journalister och ambassadörer hade bjudits in till landet för att markera att ett år återstår innan VM börjar.

På söndagskvällen, strax före de norska journalisternas planerade hemresa, greps de på sitt hotell i Qatar. Det hände efter det att de hade gjort en längre intervju med VM-chefen Nasser Al Khater. De släpptes efter nära 30 timmar.

Qatariska myndigheter skriver i ett pressmeddelande att anledningen till gripandet var att journalisterna hade filmat på ett privat området utan tillåtelse.

Fråntogs mobil och kamera

Enligt VG fråntogs de sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. På onsdagsförmiddagen var de tillbaka i Norge.

Vi mår bra. Det har varit några jobbiga dygn. Det känns bra att vara hemma i Norge igen, sade Ekeland till journalister på Gardermoens flygplats utanför Oslo.

Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani fick senare på onsdagen svara på hur de upplevde gripandet.

Det började med förhör. Vi sitter i varsitt rum, vi vet att vi är i närheten av varandra men det är förhör som pågår i cirka åtta timmar. En och en blir vi förhörda, den andra sitter bara och väntar, säger Halvor Ekeland till NRK.

Ekeland berättar vidare att de inte utsattes för hot eller våld:

Vi kände oss ändå trygga, det var en obehaglig situation att vara i, men vi kände att vi blev bra behandlade. När de såg att vi blev rädda sa de att att detta kommer att gå bra, säger Ekeland.

Annons

Annons

Starka reaktioner

Norska statsministern har reagerat på gripandet.

"Gripandet av NRK:s journalister är oacceptabel", skriver Jonas Gahr Støre på Twitter.

Dessutom kallades Qatars ambassadör i Norge till det norska utrikesdepartementet för att förklara gripandet av NRK-journalisterna.

Händelserna har också lett till starka reaktioner hos NRK.

Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetare har gripits och förhörts i samband med sitt journalistiska arbete. Pressfriheten är fundamental för NRK och för alla oberoende medier. Det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Thor Gjermund Eriksen passar på att berömma journalisterna.

Jag är lättad, men också stolt över två medarbetare som varit där nere och gjort ett viktigt jobb, säger han.

Journalisterna hade bokat en intervju med en regimkritiker dagen efter ankomsten till landet i mitten av november, rapporterar NRK. Bara timmar före det mötet greps regimkritikern, vilket också har bekräftats av människorättsorganisationen Amnesty International.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.