A-
A+

Norska restriktioner tynger Skistar

Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.
Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.
EkonomiTT

Skidanläggningsföretaget Skistars senaste kvartalsrapport visar en nästan halverad vinst före skatt. Samtidigt gör företaget stora investeringar inför sommaren.

Annons

Annons

Jämfört med samma kvartal förra året har vinsten före skatt minskat med 363 miljoner kronor under andra kvartalet – nästan en halvering, trots en bra säsong i Sverige.

Givet förutsättningarna att vi lever i en pandemi levererar vi ett väldigt starkt resultat, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand om kvartalsrapporten.

Den största förklaringen till tappet är Norges strikta restriktioner när det gäller inresor för utländska besökare som inneburit ett stort inkomstbortfall.

Vår stora utmaning är Norge. De stängda gränserna och restriktionerna i Norge får en jättestor påverkan på vårt resultat. I och med att gästerna uteblir tappar vi i alla inkomstslag.

Stark säsong inom Sverige

Anläggningarna i Österrike påverkas också av hårda restriktioner, men i Sverige märks en fortsatt stor efterfrågan trots att en del av den mest intensiva perioden för bolaget har passerat.

När gränserna stängde kunde inte de utländska gästerna komma till oss, men det innebar också att de svenska gästerna inte kunde åka utomlands och det kompenserade, säger Stefan Sjöstrand och fortsätter:
Skillnaden från förra året är att vi då hade stängt från påsk, men nu har vi en mycket längre säsong framför oss med mycket snö.

En förklaring till det minskade resultatet för kvartalet är att större delen av sportlovet hamnar på tredje kvartalet i år.

Annons

Annons

Stora investeringar

Skistar satsar nu stort på sommarsäsongen genom att bygga olika anläggningar för sommaraktiviteter i Åre, Sälen och Trysil.

Det är rätt stora investeringar vi gör under rådande pandemi. Vår långsiktiga plan är att vi inte ska vara lika framtunga på sportlov och jullov, säger Stefan Sjöstrand.

Bolaget kommer totalt att investera 114 miljoner kronor. Delar av investeringarna är kopplade till sommaraktiviteterna.

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 446 miljoner kronor för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Nettoomsättningen minskade med 603 miljoner kronor jämfört med ett år tidigare, en minskning med 31 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!