A-
A+

Norska soldater ansluter till svensk Malistyrka

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.
Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.
MaliTT-NTB-AFP

Norge bidrar med ett mindre antal soldater till specialförbandsstyrkan Takuba i Mali, där de kommer att delta i den svenska snabbinsatsstyrkan.

Annons

Annons

Det norska tillskottet ska ingå i den svenska styrkan och planen är att vara på plats under hösten. Norge skickar också med två stabsofficerare till styrkans högkvarter.

Bidraget kommer – även om det är litet – att ge oss bättre situationsförståelse i det här området. Det kommer också att stärka försvarssamarbetet med Sverige, säger Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Takuba är en del av den franskledda Opération Barkhane i den afrikanska Sahelregionen, med syfte att bekämpa islamistiska extremistgrupper. Sverige bidrar med en snabbinsatsstyrka på 150 personer som vid oförutsedda händelser kan rycka ut med Black Hawk-helikopter.

Förra året sade Norge nej till Frankrikes förfrågan om att bidra med personal till Takubastyrkan till följd av motstånd i stortinget.

Den här insatsen är central för att förhindra att militanta islamistgrupper ska få ytterligare fotfäste i Sahel. Takubas uppgift är att bygga upp partnerstyrkornas kompetens och kapacitet att hantera de ökade säkerhetsutmaningarna, speciellt från Isil i Sahara, säger Bakke-Jensen, och använder en annan av förkortningarna för terrorgruppen IS.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på tisdagen att Opération Barkhane, med omkring 5 100 soldater, kommer att avslutas under första kvartalet nästa år. Men Macron säger att landet inte helt kommer att dra sig tillbaka från regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!