-
+

Norska staten överklagar dom om stugägare

Norska stugägare vann en tvist om karantän vid stugbesök i Sverige mot staten. Men staten överklagar. Arkivbild.
Norska stugägare vann en tvist om karantän vid stugbesök i Sverige mot staten. Men staten överklagar. Arkivbild.
NorgeTT-NTB

De norska stugägare som gick till domstol för att slippa karantänplikten i hemlandet efter besök i sina stugor i Sverige har delvis vunnit mot staten. Oslo tingsrätt ser karantänkravet som ogiltigt – men det är ännu inte fritt fram för resandet.

Annons

Annons

Stugägarna krävde att få rätt att åka till sina hus på andra sidan gränsen utan att tvingas underkasta sig karantän vid hemkomsten. Oslo tingsrätt gick på deras linje och framhåller att kraven på karantän är ett intrång i stugägarnas rörelsefrihet och rätt till respekt för hem och familjeliv. Därmed ses karantänkravet som ogiltigt.

Men det kommer ändå att dröja innan stugägarna kan resa fritt, eftersom tingsrätten inte har beviljat något undantag från inresekarantänen. Domaren Ingebjørg Tønnessen betonar att sådana undantag måste övervägas av myndigheter och måste ses i ljuset av andra åtgärder och läget vad gäller spridningen av coronaviruset.

Staten kommer att överklaga domen, meddelar hälso- och omsorgsminister Bent Høie (H). "Vi står inför en allvarlig smittosituation och våra myndigheter är tydliga med att karantänreglerna bör vara så generella som möjligt för att skydda oss", skriver Høie i ett pressmeddelande.

Sex personer som äger fritidshus i Sverige har gått i spetsen för stämningen och ett tusental stugägare har ställt sig bakom den. Det var i november som Norges regering med anledning av covid-19 beslutade om karantänplikt för stugägare i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss