Northugs dom: Fängelse och indraget körkort

Den förre skidstjärnan Petter Northug döms till sju månaders fängelse. Arkivbild.
Den förre skidstjärnan Petter Northug döms till sju månaders fängelse. Arkivbild.
LängdskidorTT

Den norske skidprofilen Petter Northug döms till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav. Fängelsestraffet är ovillkorligt och Northug blir även av med körkortet på livstid.

Jag accepterar domen, säger Northug enligt NTB.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tingsrättsdomaren Ole Kristen Øverberg förkunnade domen efter måndagens tingsrättsförhandlingar i Oslo. Sju månaders fängelse och indraget körkort på livstid blir straffet för Petter Northug.

Øverberg förklarade att det faktum att Northug filmat när han körde för fort var en försvårande omständighet, samt att han tidigare är dömd för liknande brott.

Åklagaren hade yrkat på åtta månaders fängelse samt indraget körkort på livstid. Øverberg förklarade även att Northug fått 15 procents straffreducering eftersom han erkänt alla åtalspunkter.

Northug fick efter domen fem minuter på sig att prata ihop sig med sin försvarsadvokat. Strax efter det kom beskedet att norrmannen accepterar domen.

Han vill ta straffet han fått och gå vidare i livet, säger försvarsadvokaten Halvard Helle enligt NTB.

Anser straffet är för högt

Under rättegången argumenterade Helle för en mildare dom på mellan 120 dagar och fem månaders fängelse eftersom Northug inlett ett behandlingsprogram för sitt missbruk och varit fri från droger och alkohol sedan dess.

Enligt mig finns det en spricka mellan domarens premisser och slutsatsen som han drar. Northug har fått straffrabatt och man har lagt vikt vid rehabiliteringen och polisläckor, men samtidigt lägger han sig ändå på ett högre straff än vad jag anser att det finns grund för, säger Helle.
Men Northug var helt klar över att han vill ta straffet som han fick, sona sitt straff och gå vidare.

Norges skidförbund säger att om Northug vill kan förbundet hjälpa till i rehabiliteringsprocessen.

Vi förväntar oss att Northug tar professionell hjälp. Om Petter själv vill är också skidförbundet redo att hjälpa till i den processen, säger kommunikationschefen Espen Graff till NTB.

Annons

Annons

"Allvarligt missbruksproblem"

Northug stoppades av polis den 17 augusti när han körde 168 km/timmen på en 110-väg. Senare hittade polisen tio gram kokain i hans hem.

Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande. Jag har inte tagit det på allvar och förnekat det. Konsekvenserna är att det har blivit väldigt allvarligt och omfattande, sade Northug på en presskonferens den 21 augusti.

Northug dömdes 2014 för rattfylla, och straffades med 50 dagars fängelse, ett straff han fick avtjäna i sitt hem med elektronisk fotboja. Norrmannen dömdes även till böter på 185 000 norska kronor.

Norrmannen är en av de mest framgångsrika skidåkarna i historien, med bland annat 13 VM-guld. Han lade av 2018.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons