Norwegian behöver mer stöd för att överleva

Planen har stått på marken under pandemin. Arkivbild.
Planen har stått på marken under pandemin. Arkivbild.
EkonomiTT

Norwegian har så här långt lyckats överleva trots pandemins många prövningar – men situationen är fortfarande mycket utmanande, enligt bolaget.

Vi kommer att behöva mer hjälp i slutet av året för att klara oss igenom vintern, säger vd:n Jacob Schram, under en presskonferens.

Annons

Annons

Norwegians första halvår 2020 har minst sagt inneburit tvära kast. Egentligen hade flygbolaget sett fram mot ett riktigt gott år, enligt bolaget, men så har det uppenbarligen inte blivit.

När pandemin la sig som en blöt filt över luftfarten gick bolaget snabbt in i krishanteringsläge. 140 flygplan parkerades och omkring 8 000 anställda permitterades – och bolaget räddades från konkurs när krisplanen gick igenom i maj.

"Största krisen sedan kriget"

Det här är den största krisen för luftfarten sedan andra världskriget, säger Jacob Schram, under en presskonferens i samband med rapportsläppets för det andra kvartalet.
Det är uppenbart att den tuffa situationen har påverkat resultatet, fortsätter han.

71 procent av passagerarna försvann under årets första sex månader, och bolaget gör en nettoförlust på 5,3 miljarder norska kronor, uppger bolaget i sin delårsrapport för årets första halvår.

Omsättningen för första halvåret sjönk från 20,2 miljarder norska kronor i fjol till 7,1 miljarder i år.

Annons

Annons

"Behöver mer hjälp"

Under andra kvartalet hade bolaget endast mellan sju och åtta plan i drift i inrikestrafik i Norge. Från och med september räknar bolaget med att sakta men säker öka antalet flygplan i användning till 20 till 25 maskiner – men framöver beror mycket fortfarande på pandemins utveckling.

Samtidigt som Norwegian är tacksamma för lånegarantin från den norska regeringen, är det inte tillräckligt för att bolaget ska klara sig igenom krisen med daglägets marknadsförhållanden.

Vi kommer att behöva mer hjälp i slutet av året för att klara oss igenom vintern, säger Jacob Schram.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons