A-
A+

Nota för strandad val: Minst 200 000 kronor

Det var inte utan huvudbry som knölvalen transporterades från stranden på Öland i början av maj.
Det var inte utan huvudbry som knölvalen transporterades från stranden på Öland i början av maj.
NaturTT

Frakten av knölvalen som strandade på sydöstra Öland gick enligt plan. Nu återstår bara att betala för spektaklet, som väntas kosta minst 200 000 kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Genom att fästa en stålvajer runt knölvalens stjärtfena släpades det åtta meter långa kadavret i land i början av maj. Därefter hissades det väldiga djuret upp på en lastbil, med en förbränningsanläggning i Danmark som sista destination.

Att hantera kvarlevor av ett så stort djur är ovanligt med svenska mått mätt och extra kostsamt, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Myndigheten har därför bestämt sig för att skjuta till extra resurser för hanteringen, vars nota väntas landa på minst 200 000 kronor.

Vanligtvis är det Viltvårdsfonden, som består av avgifter från Sveriges jägare, som hanterar kostnader som uppstår när djur hittas döda. Men nu ska det i stället vara Naturvårdsverkets anslag för "åtgärder för värdefull natur" som bekostar frakten av knölvalen.

"På grund av särskilda omständigheter har kostnaderna för omhändertagandet av just det här djuret blivit extra stora. Vi har därför valt att ta kostnaderna ur vårt eget anslag eftersom vi tycker att det blir mer rimligt än att finansieringen kommer från viltvårdsfonden", säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef vid Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!