A-
A+

NRK nyheter lämnar Facebook

NRK:s nyhetssajt överger Facebook. Arkivbild.
NRK:s nyhetssajt överger Facebook. Arkivbild.
MedierTT-NTB

NRK Nyheter, det norska public service-bolagets Facebooksida, är landets största nyhetssajt med drygt 500 000 följare, men den 1 juni läggs den ner.

Annons

Annons

Dialogen med allmänheten är för viktig för att vi ska överlåta den till Palo Altos algoritmer, säger NRK:s nyhetsredaktör Espen Olsen Langfeldt till Morgenbladet.

NRK minskar antalet konton och engagemang på Facebook drastiskt som en del av en långsiktig strategi att flytta dialogen med tittarna till andra plattformar.

Vi ser att det offentliga samtalet som skapas genom Facebook har ett begränsat värde. Man kan ifrågasätta vad kommentarsfälten tillför det norska samhället i form av positiva värderingar, säger han.

Delar av nyhetsmaterialet kommer att publiceras på en annan av NRK:s Facebook-sidor, men volymen kommer att minska kraftigt. Bidragande till beslutet har varit att modereringen av kommentarsfältet kräver stora resurser.

De resurserna kan användas till en bättre form av dialog med allmänheten, säger Olsen Langfeldt.

Om NRK helt kommer att överge Facebook kan han inte svara på.

Vi får se vad förändringen medför. Men tanken är att vi vill ha en egen, redaktionell förvaltning av vår produkt och då är inte Facebook optimalt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.