A-
A+

Nu är det konsertjul igen

Carola bjuder in till julkonsert i sin lada för fjärde året. Pressbild.
Carola bjuder in till julkonsert i sin lada för fjärde året. Pressbild.
NöjeTT

Efter årets restriktioner är det dags för landets artister att kavla upp ärmarna och börja sprida julstämning igen.

Det är som ett spa för själen, säger Carola.

Annons

Annons

Pernilla Andersson gillar inte julen. Arkivbild.
Pernilla Andersson gillar inte julen. Arkivbild.
Johan Glans har högsäsong i december. Arkivbild.
Johan Glans har högsäsong i december. Arkivbild.

Efter många års flitigt julturnerande låter Carola Häggkvist numera publiken komma hem till sig, eller i alla fall ett stenkast därifrån, i en lada i Steninge slottsby utanför Märsta. Förra året var hon tvungen att ställa in, vilket var tufft för Carola som själv producerar showen. I år ser det ut att gå bättre, även om beslutet om vaccinpass höll på att ställa till det i sista stund.

Men det ska nog gå bra och relativt snabbt om alla bara har sina pass redo. Och ladan som jag hyr är Nordeuropas största. Den har otroligt högt till tak och det är väldigt rymligt där inne. Jag tror att publiken kommer att känna sig trygg, säger hon.

"Behöver julkonserterna"

Få artister lever upp så mycket i advent som Carola. Att uppträda för en julpublik är något som hon har saknat.

Det här har varit min säsong sedan 1983 då min jul-ep släpptes. Det är som en återhämtningsperiod, ett själsligt bad och mer därtill. Musiken är så uppbygglig och jag behöver de här julkonserterna för min egen skull, förklarar hon.

I år blir fjärde gången som Carola bjuder in till ladan. Den här gången lovar hon mer inslag av rock och gospel, en ensemble på 17 personer på scen och premiär för en helt ny jullåt skriven av sonen Amadeus.

Och jag låter också min vän Tobbe Larsson från Skåne hålla en liten hästshow under premiärhelgen med sin Freddie. Jag har en operasångare som sjunger när publiken sätter sig och jag ger möjlighet att förtära soppa och glögg. Jag har gjort det här till ett mysigt julland där jag håller i varje tråd, säger hon.

Annons

Annons

Gillar inte julen

Även för Pernilla Andersson har julkonserterna blivit en viktig tradition – men till skillnad från Carola tycker hon ganska illa om högtiden. Anderssons turné bygger på hennes kritikerrosade album "Vintersånger från Garbo" från 2017.

Den är inte lika glättig och cellofaninslagen som de flesta andras julturnéer. Mestadels så är det mina egna låtar från mitt julalbum som handlar om jular som inte är så kul. Om man vill ha "Rudolf med röda mulen" är det inte en sådan turné. Jag har aldrig varit så förtjust i julen, säger hon.

Något år har hon varit en del av den renodlade julturnén "Christmas night", men det passade henne inte alls.

Jag fick kämpa så himla hårt med klädbyten och glitter. Alla andra var så himla duktiga och jag fick låna kläder av Jessica Andersson. Jag är så glad att jag har lyckats bygga min egen lilla hörna att vara i så här års, säger hon.

"Alla fick sparken"

Även Pernilla Andersson ser fram emot att kunna turnera igen efter uppehållet. Förra året fick hon nyheten om publikrestriktionerna mitt under ett rep med sina inhyrda musiker.

Vi hade precis tagit oss igenom "Jultomten är faktiskt död" av Cornelis. och så kom klockan 14-presskonferensen och så stängdes allt ner på en sekund. Alla fick sparken och fick gå hem. Det var deppigt, men med facit i hand nu var det rätt att stänga ned, säger hon.

December är högsäsong

Även för ståuppkomiker är adventsveckorna viktiga. En av årets turnerande shower är "Humorkalaset" med komikerna Johan Glans, Ann Westin, Karsten Torebjer och Christoffer Nyqvist.

Det är nog viktigare för musikartister, men för alla oss artister är det högsäsong i december. Det är då folk vill gå ut och göra något roligt med familjen, jobbet eller kompisgänget, förklarar Johan Glans.
Jag ser jättemycket fram emot den här turnén. Det var tänkt att den skulle ha blivit av förra julen, men så blev det uppskjutet. Jag längtar efter att bo på hotell, sova i bäddade sängar och äta hotellfrukost. Och att vara med ett glatt gäng, fortsätter han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.