"Nu är julplanerna krossade"

Stoppet för inresor med flyg från Storbritannien drabbar många svenskar som är bosatta i landet. Akrivbild.
Stoppet för inresor med flyg från Storbritannien drabbar många svenskar som är bosatta i landet. Akrivbild.
VirusmutationTT

Annelie Orbe är en av alla svenskar som drabbas av ett inreseförbud för flygresor från Storbritannien.

Jag har en flygbiljett, men nu är julplanerna krossade – vilket känns jättetråkigt, säger hon till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

– Jag har en flygbiljett, men nu är julplanerna krossade, säger Anneli Orbe efter resestoppet.
– Jag har en flygbiljett, men nu är julplanerna krossade, säger Anneli Orbe efter resestoppet.
Jag vill hem och fira jul med familjen och nyår med vännerna, säger Londonbon Tobias Cederberg, 23 år.
Jag vill hem och fira jul med familjen och nyår med vännerna, säger Londonbon Tobias Cederberg, 23 år.
Linnea Hay vill åka hem till Skottland, och tillbaka hem till Sverige igen.
Linnea Hay vill åka hem till Skottland, och tillbaka hem till Sverige igen.

Inför den annalkande julhelgen kommer många av de 100 000 svenskar som bor i Storbritannien att drabbas av det stopp för flyg från landet som den svenska regeringen väntas klubba under måndagen.

Annelie Orbe, som arbetar som inredningsdesigner och bott i London i tio år, skulle egentligen ha åkt hem till Sverige över julhelgen för att fira tillsammans med sin familj – men nu är planerna lagda på is.

Jag har en flygbiljett, men nu är julplanerna krossade – vilket känns jättetråkigt. Nu får jag får vare sig träffa min son eller mina föräldrar – men å andra sidan är det ju ingen som vill träffas i dessa tider, säger hon.

Annelie Orbe berättar att hon istället kommer att tillbringa julhelgen i en så kallad "bubbelfamilj" – ett begrepp som införts av de brittiska myndigheterna under nedstängningen av Storbritannien.

Eftersom jag är singel har jag en bubbelfamilj som jag kommer att fira jul med. Är man helt ensam i Storbritannien får man ha en "stödfamilj" att fira tillsammans med under lockdown, så att man inte blir tokig.

Enligt Annelie Orbe kom också söndagens besked om inreseförbud som en överraskning för många svenskar – vilket lett till att många nu desperat försöker få tag på svensk julmat.

På sociala medier frågar nu många svenskar om var man kan hitta julmat, så de två affärer som säljer svensk mat här i London kommer att ha fullt upp när folk måste stanna kvar här över jul .

"Känns osäkert"

Amanda Nakiboneka, som bott i London periodvis under tio års tid, har en flygresa till Sverige inbokad den 29 december – men säger att allt nu känns väldigt osäkert.

Konstigt nog har flyget ännu inte ställts in, men jag antar att det inte blir någon avresa. Och det är tufft när man inte vet vad som kommer att hända – allt känns väldigt osäkert.

Enligt Amanda Nakiboneka handlar också den planerade resan till Sverige om mer än det sedvanliga julfirandet.

Visst hade jag firat med familjen, men framförallt vill jag åka hem av personliga skäl.

Amanda Nakiboneka säger att ett stort antal människor nu flockats på Londons flygplatser efter att ett flertal länder under söndagen infört ett inresestopp för brittiska flyg – men själv försöker hon hålla sig lugn.

Jag väntar och ser fram till den 29. Man kan bara hoppas på det bästa just nu.

Annons

Annons

Saknar besked från flygbolaget

Ytterligare en Londonsvensk som väntar på besked är Tobias Cederberg. Han har pluggat tre år i London, och mitt i pandemin lyckats få ett jobb där – men inte varit hemma sedan i somras.

Jag ska åka vid 19-tiden i kväll, säger Tobias Cederberg.

Nyheten om ett eventuellt inreseförbud oroar, men han har inte hört något om hur det skulle kunna påverka honom och hans resa.

Jag har lyckats checka in i alla fall. Men om det blir inreseförbud så vet jag inte hur de hanterar oss med svenskt pass.

Tobias Cederbergs flickvän, som har portugisiskt pass, ska komma och hälsa på i mellandagarna. Och kan han inte åka så kan det bli ett konstigt och ensamt julfirande för henne, tror han.

Jag skulle vilja åka till min flickvän i Coventry då. Men London är ett nivå 4-område, och Coventry nivå 3-område. Jag vet inte om man får åka från nivå 4 till nivå 3 nu.

Brexit och smitta

Linnea Hay, 25 år, är både svensk och skotska med dubbelt medborgarskap. Hon bor och jobbar i Sverige, men har mamma och bror i Skottland.

Egentligen är hon på väg till Skottland alldeles efter jul, men nu vet hon inte hur det blir.

Det är svinjobbigt. Det kan ju få en massa konsekvenser framöver.

Som svensk har hon rätt att resa in tillbaka in i Sverige om hon skulle åka till Skottland, men det är inte säkert att flygen fortsätter att gå om det kommer ett svenskt inreseförbud. Återresan till Sverige är planerad till den 2 januari, då har också brexit trätt i kraft.

Jag har ju rätt att resa in som svensk, men jag vet inte om det är rätt att resa, rent etiskt. Jag vill inte ta med mig smitta.

Hon har bara träffat sin mamma och skotska familj några futtiga dagar under året.

Nu om de stänger allt och britterna blir inlåsta...Det är kaos, jättejobbigt, säger Linnea Hay.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons