A-
A+

Nu blir det tillåtet att gå på puben i England

Glada miner vid en pub i London i juli i fjol, då England tillfälligt tillät restauranger att öppna igen efter den första pandemivågen.
Glada miner vid en pub i London i juli i fjol, då England tillfälligt tillät restauranger att öppna igen efter den första pandemivågen.
StorbritannienTT

En öl i solen och en ny vårfrisyr? Många lär utnyttja sina nyvunna friheter när England fortsätter att lätta på virusrestriktionerna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nas Ganev klipper Amy Pallisters hår i London strax efter midnatt när restriktionerna lättades i England.
Nas Ganev klipper Amy Pallisters hår i London strax efter midnatt när restriktionerna lättades i England.
Jag kommer själv att gå till puben och varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i förra veckan.

De nya lättnaderna i virusrelaterade restriktioner gäller från och med måndagen.

Förutom att pubar och restauranger får börja servera igen, om gästerna sitter utomhus, tillåts även frisersalonger och gym att öppna. Det är också grönt ljus butiker som säljer varor som inte anses som livsviktiga, bibliotek och utomhusanläggningar som djur- och nöjesparker.

Semesterresor utomlands är dock fortsatt förbjudna.

Flera steg

Måndagens lättnader verkställer det andra steget i regeringens plan för gradvis återöppning. Det första steget, som genomfördes i mars, har bland annat inneburit att skolelever har fått återvända till klassrummen och att utomhussammankomster med upp till sex personer tillåtits.

Vid bröllop tillåts dock 15 gäster från och med nu medan gränsen på 30 personer för begravningar ligger fast.

Lättnaderna gäller för landsdelen England. Skottland, Wales och Nordirland har egna planer för hur restriktionerna ska lyftas.

Annons

Annons

Covidcertifikat?

Det fortsatta öppnandet motiveras med en framgångsrik vaccinationskampanj och minskningen av antalet nya fall av covid-19. Om trenden håller i sig planeras nästa steg att tas under andra halvan av maj. I bästa fall ska de sista smittskyddsreglerna kunna lyftas den 21 juni.

Den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage har dock varnat för risken för en tredje våg framåt sommaren och regeringen manar till fortsatt försiktighet.

Samtidigt undersöker man möjligheten att införa någon form av certifikat för personer som antingen har vaccinerats, har naturlig immunitet efter en covidinfektion eller som nyligen testat negativt för sjukdomen. Förhoppningen är att ett sådant system ska spela en viktig roll när väl nattklubbar och större evenemang tillåts igen.

Liknande "vaccinationspass" diskuteras i många andra länder och väntas även spela en roll vid internationella resor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.