Nu dånar julgransflygningen över landet

18 Jas 39 Gripen i julgransformation över Malmö förra året. Arkivbild.
18 Jas 39 Gripen i julgransformation över Malmö förra året. Arkivbild.
FörsvarTT

Snart brakar en högljudd tradition fram över landet. Det är dags för Flygvapnets årliga julgransflygning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Årets första julgransflygning genomförs av Skaraborgs flygflottilj med Jas 39 Gripen den 9 december med start i Åmål 12.52.

Sedan följer flygningar av Luftstridsskolan/Flygskolan, Norrbottens flygflottilj och Blekinge flygflottilj. Förutom julgranen kommer Skaraborgs flygflottilj även att flyga julkulan med TP 84 Hercules den 15 och 16 december.

Julgransflygningarna är en tradition som uppskattas av många, men den har också fått kritik för att vara skadlig för miljön och för att flygplanens dån skrämmer både människor och djur. För stridsflygdivisionerna är de årliga julgransflygningarna bra övning på att flyga i större formation under längre tid och för Försvarsmakten ett sätt att visa medborgarna sin närvaro.

Den som vill se årets julgranar bör, förutom att komma ihåg tidsschemat, hålla koll på väderleken. Dåligt väder kan påverka flygrutten eller leda till att den ställs in helt. Försvarsmakten råder dem som vill se julgransflygningarna att hålla sig uppdaterade på förbandens Facebooksidor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons