"Nu kan vi hålla näsan ovanför vattenytan"

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gläds åt det senaste stödet från regeringen, men säger att mycket mer behövs om idrottsrörelsen ska klara 2021. Arkivbild.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gläds åt det senaste stödet från regeringen, men säger att mycket mer behövs om idrottsrörelsen ska klara 2021. Arkivbild.
IdrottTT

Idrotten ville helst ha två miljarder kronor för hela 2021.

Ett första stöd för januari och februari är dock en fin julklapp att börja med, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

Men det vore en fullständig katastrof om man tror att man kan sluta när man kommer till utgången av februari, säger han till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

RF har tidigare äskat minst två miljarder i statligt krisstöd för hela 2021. Regeringens senaste besked, att i stället ge en sjättedel av den begärda summan (335 miljoner) för januari och februari, är en bra början, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Det var roligt att det kom till jul, som en julklapp. Det här gör att mitt lag och det som jag representerar kan hålla näsan över vattenytan. Men det återstår att simma i land, säger Eriksson.
Och nu råkar det vara så att de där två månaderna som man nu ger stöd för, det är ungefär den summan det blir om man följer vårt äskande. Jag uppfattar det som att man har sagt ja till vårt äskande, men man har begränsat det till två månader.

Kompensation och omställning

Han ser det som en första delbetalning för det kommande året. För coronapandemins effekter kommer att bli långvariga, vaccin eller ej, och det vore en katastrof om stödet tog slut när februari är över, enligt Eriksson.

Många föreningar kämpar som bävrar för att hålla näsan ovanför vattnet, men det är också så att många står inför omställningsutmaningar nu när kartan vänts upp och ner. Mer och mer kommer att drivas mot att blanda kompensation för vad pandemin ställer till med, med att hjälpa idrotten att ställa om till ett nytt liv efter corona.

Annons

Annons

"Måste ställa upp"

TT: Hur har idrotten klarat det här året, med hjälp av regeringens stöd?

Utan det hade det varit mycket, mycket värre. Vi har fått revor, men det har hela samhället fått. Idrotten har fått dra ett ganska tungt lass tillsammans med kulturen, för det var oss man kunde reglera i brist på en pandemilag. Men för mig har det hela tiden varit ganska klart att vi måste ställa upp i ett läge där 8 000 människor är döda. Då är det inte läge att ha en annan inställning än att det här är något vi måste hjälpa till med tillsammans, svarar Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons