A-
A+

"Nu känns det som att det blir på riktigt"

Chelseas Jonna Andersson. Arkivbild
Chelseas Jonna Andersson. Arkivbild
FotbollTT

I alla år har det varit vinna eller försvinna från start.

Men inte längre. Den här veckan går damfotbollen in i sitt första historiska Champions League-gruppspel.

Nu känns det som att det blir på riktigt, säger Chelseas Jonna Andersson.

Annons

Annons

Det är en historisk upplaga av Champions League som startar på tisdagen. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har fyrdubblat prispengarna på damsidan – drygt 243 miljoner kronor skjuts in i turneringen – och dessutom är upplägget helt nytt.

Tidigare har det på damsidan varit utslagsmatcher direkt, men från och med i år har man, precis som på herrsidan, infört ett gruppspel för de 16 inkvalade lagen.

En välkommen förändring.

Det är otroligt kul. Då vet man att man är säkrad sina sex matcher mot europeiskt toppmotstånd, säger Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson.
Och vad det kommer att göra med damfotbollen på sikt ... jag tror att det kommer utveckla alla så mycket för man kommer få så många tuffa och bra matcher och mäta sig med de bästa.

Siktar på ny final

Chelsea nådde final i våras (0–4 mot Barcelona) och tillhör förhandsfavoriterna också i år. Londonlaget inleder hemma mot Rebecka Blomqvists Wolfsburg på onsdag och har även Lina Hurtigs och Amanda Nildéns Juventus, liksom schweiziska Servette, i gruppen.

Vi vill vara med och stå i finalen och kunna slåss om titeln igen. Det är en revanschkänsla, säger Chelseas vänsterback Jonna Andersson.

Hon ser också fram emot att äntligen få spela gruppspel.

Det är roligt att det nu känns som att det blir på riktigt med en så stor turnering, med ett gruppspel.

Det finns gott om svenskintresse i alla fyra grupper. Fridolina Rolfös Barcelona gör exempelvis upp med Arsenal, som tränas av Jonas Eidevall, om förstaplatsen i grupp C.

För Barcelona finns det inget annat än att försvara Champions League-titeln, säger Rolfö, som kom till klubben från Wolfsburg i somras.

Man siktar ju högt och vill vara med och ta sig hela vägen det här året också. Vi har ett grymt bra lag och vi ska kunna ta det hela vägen. Och det ska bli roligt att gå in i ett gruppspel för första gången, det blir riktigt bra fotbollsmatcher redan från början, säger Rolfö.

Annons

Annons

Asllani: "Det är enormt"

I grupp B möts Paris SG, med Amanda Ilestedt, och Real Madrid, med Kosovare Asllani.

Asllani är knäskadad och missar onsdagens premiär mot ukrainska WFC Charkiv, men längtar efter att få göra Champions League-debut med det som varit hennes favoritlag sedan barnsben.

För henne är det stort bara att Real, vars damlag endast har några år på nacken, tagit sig till gruppspelet. I kvalet besegrades Manchester City.

Tillhör man Real Madrid så ska man tillhöra toppen, och vi vill vinna i allting. Men vi är ett ungt lag med unga spelare, och vi har bara existerat i två års tid, säger Asllani.
Och det är otroligt kul att få gå in i ett gruppspel, det första någonsin, med Real Madrid. Det har varit målsättningen hela tiden. Det är otroligt inspirerande.

Flest svenskar återfinns i grupp D, där Hanna Glas och Sofia Jakobssons Bayern München ska ta sig an turneringens enda damallsvenska lag: BK Häcken. I gruppen ingår också franska Lyon, med svenska målvakten Emma Holmgren i laget, och portugisiska Benfica.

Det blir kul med gruppspel och det var en bra lottning. Det ska bli kul att möta Häcken, ett svensklag igen efter att ha mött Rosengård förra säsongen. Man känner ju nästan alla spelare där, säger Hanna Glas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.