A-
A+

Nu möts rapparna i rätten efter kidnappningen

Några av Sveriges mest spelade rapartister möts i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Arkivbild.
Några av Sveriges mest spelade rapartister möts i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Arkivbild.
BrottTT

Några av Sveriges mest spelade rappare möts på måndagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Två av dem misstänks för att, tillsammans med flera andra personer, ha varit inblandade i kidnappningen av en tredje artist förra våren.

Annons

Annons

Den unge artisten förnedras av kidnapparna i lägenheten i Vårberg. De sätter bland annat på honom ett hundkoppel. Bilden är från polisens förundersökningsmaterial.
Den unge artisten förnedras av kidnapparna i lägenheten i Vårberg. De sätter bland annat på honom ett hundkoppel. Bilden är från polisens förundersökningsmaterial.
Bland meddelandena i Encrochat som polisen tagit del av finns bilder på två bomber. Bilden kommer från polisens förundersökningsmaterial.
Bland meddelandena i Encrochat som polisen tagit del av finns bilder på två bomber. Bilden kommer från polisens förundersökningsmaterial.

De åtalades plan var att kidnappa och råna den unge artisten och därefter, genom att hota om publicering av förnedrande bilder, tvinga honom att betala tre miljoner kronor, enligt åklagarens sammanfattning av brotten.

Något annat motiv än att komma över pengar och dyrbara föremål har åklagaren inte kunnat hitta.

Det framgår inte av utredningen varför det blev just han. Det som framgår är att han hade tillgång till pengar och dyra föremål som guldkedjor och klockor, men om det finns något annat motiv än pengar, det vet jag inte, har åklagare Anna Stråth tidigare sagt till TT.

Åtalet mot de sammanlagt tio personer som misstänks för inblandning i kidnappningen vilar tungt på material från den krypterade meddelandetjänsten Encrochat.

När svensk polis fick tillgång till materialet fick man insyn i hur planeringen och genomförandet av kidnappningen av rapartisten, natten mellan den 14 och 15 april förra året, gått till.

Rappare i stan

Startskottet gick med Encromeddelandena: "Rappare i stan bror" och "Svär tungt. Han är här NN".

Genom chattarna framkommer hur flera personer från olika nätverk engageras för att locka fram rapartisten och kunna föra bort honom till en lägenhet i Vårberg i södra Stockholm. Meddelandena visar också vad gärningsmännen tänkte sig att göra med artisten när de väl lockat fram honom.

"Ska ta fast NN hänga han i manzara ta lite foton och kanske lägga 2–3 kaniner på han".

I lägenheten i Vårberg hålls den unge artisten fången, kläs ut, förnedras och blir fråntagen sina värdesaker. Gärningsmännen tar bilder på honom som skickas till den Encrotelefon som åklagaren menar använts av den man som pekas ut som ledare för Vårbynätverket.

Efter en dryg timme i lägenheten i Vårberg tar förövarna med sig den unge rapparen för att han ska hämta mer saker som de vill ha. I Encrochattarna har polisen kunnat se hur den utpekade Vårbyledaren, som inte är på plats, förhör sig om hur det går.

"Hur går det med lilla NN" och svaret han får är:

"Han ska hem nu hämta 2 kedjor och 2 guns till oss nu."

Annons

Annons

"Börja bombdåd"

Den unge artisten lyckas inte leverera allt kidnapparna vill ha samma natt, men överenskommelser görs om att fler värdesaker ska överlämnas nästa dag. Men då gör sig rapparen oanträffbar.

Det går tre dagar efter kidnappningen innan förövarna tappar tålamodet med att artisten inte svarar eller går att få tag på.

De har krävt att han ska betala dem tre miljoner kronor för att de inte ska publicera de förnedrande bilder som togs under kidnappningsnatten. I brist på respons börjar de planera för att ge sig på rapparens familj. Den 18 april skrivs i chatten:

"han duckar bror Han svarar inte hela dagen igår så vi börja bombdåd"

Och sedan uppmaningen om att sätta i gång:

"Planera"

Vårbyledaren skriver:

"Jag fixar en bra bomb" "Bror förbered någon som ska placera bomben. Nån gosse"

Han får frågan:

"Utanför hans mamma?"

"Ja".

Aina överallt

Bland de meddelanden som därefter skickas mellan de inblandade finns bilder på två bomber. De diskuterar också vilken tid som är lämplig för sprängningen vid mammans bostad.

"Bror mitt i natten runt 03.00 så ingen blir skadad tycker jag".

Den 24 april ska bombplanerna mot artistens mamma bli verklighet. Men någon bomb blir aldrig utplacerad. Av chatten att döma stoppas sprängarna av Vårbyledaren eftersom det var för mycket poliser i närheten av bostaden.

"Det är aina överallt vid NN Krimmare de stoppa de direkt".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!