A-
A+

Nu utreds om covidvården påverkades av hudfärg

Pulsoximetern, som ofta används i covidvården, riskerar att fungera sämre på dem med mörkare hudton. Arkivbild.
Pulsoximetern, som ofta används i covidvården, riskerar att fungera sämre på dem med mörkare hudton. Arkivbild.
StorbritannienTT-AP

Finns det risk att verktyg inom vården gjort svarta och personer med asiatiskt ursprung mer utsatta under coronapandemin? Det ska en brittisk utredning ta reda på.

Annons

Annons

Pandemin har understrukit hälsoklyftan mellan olika etniciteter, enligt Storbritanniens hälsominister Sajid Javid som beställt en utredning av hur människors hudfärg och etnicitet kan ha påverkat covidvården.

Javid tar upp verktyget pulsoximeter som exempel på ett medicinskt instrument som inte är anpassad för olika etniciteter. Pulsoximetern mäter blodets syremättnad genom huden, men riskerar att fungera sämre när den används på personer med mörkare hudton.

Utredningen ska även undersöka om medicinsk utrustning fungerar annorlunda i behandling av män och kvinnor.

Nu menar jag inte att det här är avsiktligt, men det kan vara ett systematiskt problem när det gäller medicinsk utrustning, som även kan finnas i till exempel läroböckerna, säger Javid till Sky News.

Under pandemins första år avled svarta personer och de med rötter i Sydasien i högre utsträckning än vita i Storbritannien, en skillnad som bestod även efter det att andra faktorer som yrke eller tidigare sjukdomsbild tagits i beaktande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.