A-
A+

Ny ambassadör för klimat och säkerhet

Erik Widman, blir regeringens klimat- och säkerhetsambassadör från och med i sommar.
Erik Widman, blir regeringens klimat- och säkerhetsambassadör från och med i sommar.
PolitikTT

Regeringen utser en särskild ambassadör som ska sätta fokus på frågor i skärningspunkten mellan säkerhet och klimat.

Annons

Annons

Erik Widman blir ny ambassadör för klimat och säkerhet efter ett beslut från regeringen. Tanken är att han ska lyfta frågan om sambandet mellan klimatkrisens effekter och en ökad risk för konflikter.

Vi ser allt mer hur klimatfrågorna spiller över på säkerhetspolitiken och hur väpnade konflikter utlöses av klimatproblem. Att utse en ambassadör för frågan är ett sätt att sätta mer ljus på frågan, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Erik Widman har tidigare bland annat varit biträdande chef för Asienenheten på utrikesdepartementet och den dåvarande säkerhetspolitiska enheten. Han tvekade inte en sekund när han fick erbjudandet om uppdraget.

De här frågorna har aktualiserats inte minst när vi ser hur både klimatförändringar och den ryska aggressionen mot Ukraina påverkar den globala livsmedelsförsörjningen, säger han.

Sambandet mellan klimatförändringar och konflikter har fått ökad uppmärksamhet även internationellt, bland annat inom FN. Inom organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) finns också en ministerdeklaration som ger organisationen mandat att arbeta med klimat och säkerhet.

Vi har många bra forskningsinstitut som är världsledande på klimat- och säkerhetspolitik, bland annat Stockholm hub on environment, climate and security. Deras kunskap och analyser behöver nå ut och bli mer känd, det är en av sakerna jag kommer att jobba för, säger Erik Widman.

Att regeringen skulle tillsätta en ambassadör för klimat och säkerhet meddelades redan i februari när Ann Linde presenterade utrikesdeklarationen.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av Widmans tidigare roll på Asienenheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.