Ny analys visar på miljonsmäll i SHL

Tomma läktare i Scandinavium. Enligt en analys från EY kommer tio av 14 klubbar att ha ett negativt eget kapital efter säsongen utan publik på matcherna. Arkivbild.
Tomma läktare i Scandinavium. Enligt en analys från EY kommer tio av 14 klubbar att ha ett negativt eget kapital efter säsongen utan publik på matcherna. Arkivbild.
IshockeyTT

Bara fyra av SHL:s 14 klubbar kommer att ha ett positivt eget kapital efter denna säsong om publik inte tillåts på grund av coronapandemin.

Det visar en analys från rådgivnings- och revisionsföretaget EY.

Annons

Annons

Intäktsbortfallet för spel utan publik är 30 procent i entrébiljetter och kiosk- och souvenirintäkter.

"De uteblivna intäkterna som följer i spåren av pandemin kommer att bli ett eldprov för såväl hockeyklubbarna som den övriga idrottsrörelsen. Vi vet redan att SHL totalt kommer förlora 30 procent i direkta intäkter som är direkt kopplade till matcherna, alltså matchdagen, under hela säsongen. Därför måste man agera genom att aktivt se över sina kostnader och hitta andra intäktskällor", säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY, i ett pressmeddelande.

Enligt EY:s analys skulle endast Färjestad, HV71, Skellefteå och Växjö ha ett positivt eget kapital efter säsongen om den spelas utan publik. Regeringen har öppnat för att tillåta 500 åskådare per match från och med den 15 oktober, men eftersom de platserna sannolikt går till de som redan köpt säsongskort innebär det i stort sett inga nya intäkter. Färjestad är den klubb som hade störst matchintäkter förra säsongen.

EY:s analys tar inte hänsyn kring klubbarnas påverkan i kostnadsmassan, endast intäktsbortfallet, och är därmed en fingervisning på vad som måste göras inom respektive klubb för att rädda ekonomin och hitta nya intäktskällor.

Samtliga 14 klubbar gick in i den här säsongen med positivt eget kapital.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons