A-
A+

Ny anmälan om corona – elva patienter döda

Elva patienter på Skaraborgs sjukhus avled under två skilda coronautbrott inne på sjukhuset i vintras. 92 personer smittades. Arkivbild.
Elva patienter på Skaraborgs sjukhus avled under två skilda coronautbrott inne på sjukhuset i vintras. 92 personer smittades. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Ännu en lex Maria-anmälan har gjorts om utbrott av covid-19 på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Utbrottet skedde i december, och inträffade före det stora utbrott som blev känt häromdagen.

Totalt har 92 personer smittats och elva avlidit, skriver GT.

Annons

Annons

Sjukhuset har anmält båda utbrotten av covid-19 till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Maria.

De är två skilda händelser, säger Michael Malmborg, kommunikationschef på Skaraborgs Sjukhus, till GT.

Det utbrott som nu blivit känt hände i december. Bakgrunden var en vattenläcka på en avdelning för blodsjukdomar. Patienterna flyttades till en lungavdelning – och sedan tillbaka. Efter återkomsten hamnade en patient i ett rum där ventilationen var avstängd.

Patienten hade haft covid-19 en månad tidigare. När personen började hosta, dröjde det innan man tog ett nytt coronaprov. Under tiden spreds smittan. Elva patienter och 20 anställda fick covid-19. Tre patienter avled.

Nu föreslås bättre rutiner för både ventilation och covidtest.

I ett coronautbrott på Skaraborgs sjukhus i januari smittades 61 personer. Åtta patienter avled. Det utbrottet skedde på en nyöppnad avdelning för lungsjuka.

Vi beklagar att det här har hänt och ser allvarligt på smittutbrotten, säger chefsläkare Anette Trenge Jarlshammar på sjukhuset vid en presskonferens, enligt GT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!