A-
A+

Ny app ska räkna bilens mosade insekter

Myggor och andra insekter som fastnat på bilars registreringsskyltar ska räknas i Storbritannien. Arkivbild.
Myggor och andra insekter som fastnat på bilars registreringsskyltar ska räknas i Storbritannien. Arkivbild.
NaturTT

Alla som har kört bil har någon gång stött på dem, insekterna som dör när de träffas och sedan mosas på vindrutan. De flesta har även märkt hur registreringsskylten blir kladdig av de olycksaliga insekterna.

Och nu kan de döda djuren göra nytta, rapporterar brittiska medier.

Annons

Annons

Brittiska forskare har tillsammans med några välgörenhetsorganisationer nämligen tagit fram en app som ska räkna döda insekter och därmed hjälpa forskarna att beräkna hur insektsbeståndet ser ut på de brittiska öarna, rapporterar BBC.

Forskarna är oroliga över att ekosystemet hotas när miljöförstöringar, bekämpningsmedel och människans utbredning har fått antalet insekter att minska – men exakt hur det ser ut i naturen vet de inte och man behöver därmed allmänhetens hjälp.

Britterna bes därför att i sommar efter bilresorna tvätta sina registreringsskyltar och med hjälp av appen Buglife använda en "splatometer" för att beräkna hur mycket kvarlevor av insekterna de ser.

Sedan är det bara att rapportera in var och när resan ägt rum och hur många djur som fått sätta livet till.

Initiativet är en förlängning av ett projekt som genomfördes 2004 och 2019 och då visade på en halvering av antalet insekter som fastnat på registreringsskyltar. Organisationerna hoppas att "hundratals" britter ska hjälpa dem.

Många kommenterar att de inte behöver tvätta bort lika mycket insektsgegg från vindrutorna som för 20 eller 30 år sedan, säger Andrew Whitehouse, en av appens utvecklare, till The Times.
Men det borde vara oroväckande för alla, för de här små varelserna är, enkelt uttryckt, de små detaljerna som får världen att fungera.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!