A-
A+

Ny behandling mot epilepsi godkänns av EU

Substansen cenobamat godkänns som tilläggsbehandling av svår epilepsi. Arkivbild.
Substansen cenobamat godkänns som tilläggsbehandling av svår epilepsi. Arkivbild.
VårdTT

En ny medicin mot svårbehandlad epilepsi har fått klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Behandlingen är sedan tidigare godkänd i USA.

Annons

Annons

Det handlar om läkemedlet Ontozry, med den verksamma substansen cenobamat. Det får nu användas som tilläggsbehandling för vuxna som får så kallade fokala anfall, vilka startar i en begränsad del av hjärnan och är den vanligaste formen av epilepsi.

Det innebär att en stor del av de 11 000–13 000 epileptiker i Sverige som inte svarar på nuvarande epilepsiläkemedel kan få hjälp.

Beskedet är glädjande. Vi kan nu erbjuda de mest utsatta epilepsipatienterna ett behandlingsalternativ som kan innebära att en betydande andel blir anfallsfria, säger Elinor Ben-Menachem, professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Arvelle Therapeutics, som står bakom medicinen.

I studien som ligger till grund för EU:s godkännande fick 1 900 patienter läkemedlet, varav åtta behandlades i Sverige. Av patienterna som fick den högsta dosen, 400 milligram, blev 21 procent helt anfallsfria och för 64 procent sjönk anfallen med minst hälften. Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Neurology 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!