A-
A+

Ny brottschatt knäckt – hundratals gripna

Europol ska berätta om jätteinsatsen i dag. Arkivbild.
Europol ska berätta om jätteinsatsen i dag. Arkivbild.
BrottTT

Internationell polis har lyckats infiltrera ytterligare en krypteringstjänst bland kriminella – An0m.

Hundratals grovt kriminella har gripits i räder över hela världen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Operationen, med namnet "Trojan Shield", ska ha pågått under tre år och involverat polis i 16 länder – däribland Sverige.

Såväl maffianätverk som asiatiska brottssyndikat och kriminella mc-gäng ska ha övervakats när de diskuterade allt från narkotikaaffärer till mord.

Polisen ska både ha kunnat dekryptera meddelanden i realtid, och även iscensatt en komplott där misstänkt kriminella uppmuntrats att använda An0m-telefoner.

Operationen beskrivs som ett mycket hårt slag mot den organiserade brottsligheten, som kommer att ge eko över hela världen.

"Vara nervösa"

Det europeiska polissamarbetet Europol kommer klockan 10 att hålla en pressträff där man ska berätta om jätteinsatsen "mot några av världens tyngsta kriminella". Svensk polis finns på plats.

I Sverige genomfördes ett antal räder med koppling till operationen i måndags morse.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är förtegen om vilken typ av brottslighet det handlar om, men säger att svenska gängkriminella har anledning att vara nervösa.

Jag är stolt över att svensk polis deltar så aktivt i de här samarbetena och flyttar fram sina positioner, det ger effekt, säger han.

Annons

Annons

Droger och våld

Bara i Australien greps över 200 personer som tillhör kriminella nätverk under natten till tisdagen. Över hundra vapen beslagtogs liksom nära sju ton droger.

Det här är en vattendelare för australisk brottsbekämpningshistoria, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.

Enligt Reece Kershaw, chef för den australiska federala polisen AFP, pratade de misstänkta öppet om brottslig aktivitet på An0m.

Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas, säger han vid presskonferensen.
Allt fanns där till beskådning.

Fler arresteringar

Över 11 000 personer världen över ska ha använt sig av kommunikationstjänsten, enligt australisk polis.

I Nya Zeeland hölls en liknande presskonferens där det berättades om hur man kunnat få information via den krypterade kommunikationstjänsten, vilket har lett till stora beslag av bland annat metamfetamin, skjutvapen och stora mängder kontanter.

I operationen har bland annat även Danmark, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland och USA ingått.

Fler gripanden är att vänta runt om i världen, enligt australisk polis.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss