A-
A+

Ny forskning ger hopp till alzheimerdrabbade

Eli Lillys prövningsläkemedel syftar till att bromsa alzheimers tidiga symtom. Arkivbild.
Eli Lillys prövningsläkemedel syftar till att bromsa alzheimers tidiga symtom. Arkivbild.
VetenskapTT

I USA har ett nytt prövningsläkemedel visat positiva resultat mot Alzheimers sjukdom. Enligt Henrik Zetterberg, överläkare och professor vid Göteborgs universitet, är forskningen kring ett botemedel mot alzheimer på "rätt väg".

Annons

Den amerikanska läkemedelstillverkaren Eli Lilly meddelar att dess prövningsläkemedel "Donanemab" mot Alzheimers sjukdom har visat tydligt positiva resultat i den tredje fasen av dess utveckling.

Läkemedelstillverkarens studie har visat att botemedlet har bromsat utvecklingen av symtomen för 35 procent av patienterna med tidiga alzheimersymtom, jämfört med en placebobehandling. Detta under en period av 18 månader.

Antikroppar

Prövningsläkemedlet är en antikropp som syftar till att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Man tror att Alzheimers sjukdom drivs av ansamling av proteinklumpar, förklarar Henrik Zetterberg, överläkare och professor vid Göteborgs universitet.
Det som har dykt upp nu är att man med antikroppar kan få kroppen att äta upp proteinklumparna, fortsätter han.

Metoden är inte ny i sig, utan den tredje i sitt slag som blivit godkänt.

Enligt Henrik Zetterberg visar dock de nya positiva resultaten att forskningen går på rätt väg och att fältet kan gå vidare framåt:

Med tre olika antikroppar som alla visat på samma resultat så tycker jag att det verkligen visar att konceptet är rätt, påpekar han.

"Så fort som möjligt"

I ett pressmeddelande uppger Eli Lilly även att bolaget planerar att ansöka "så fort som möjligt" om godkännande från amerikanska läkemedelsverket FDA.

Om läkemedlet godkänns får det förskrivas i USA och användas inom vården.

Eftersom Eli Lillys studie fokuserar på patienter med tidiga symtom kommer troligen inte det nya läkemedlet vara effektivt på personer med mer utvecklad Alzheimers sjukdom, enligt Henrik Zetterberg. Detta på grund av att sjukdomen redan har orsakat för mycket hjärnskador.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.