A-
A+

Ny guldsuccé för Sjöström: "Jättehäftigt"

Sarah Sjöström håller upp sin guldmedalj. Arkivbild.
Sarah Sjöström håller upp sin guldmedalj. Arkivbild.
SimningTT

Sarah Sjöströms succé på kortbane-EM i Kazan fortsätter.

På 100 meter fritt säkrade svenskan sitt andra guld – och den fjärde medaljen totalt.

Nu är hon bättre än Therese Alshammar.

Det är jättehäftigt, säger Sjöström till SVT.

Annons

Annons

Sedan tidigare har hon tagit guld på 50 meter fritt, brons i 100 meter medley samt ett silver i lagkappen på 4x50 meter medley. Guldmedaljen på fredagskvällen innebär att Sjöström når en historisk notering.

Therese Alshammar samlade på sig 71 internationella mästerskapsmedaljer under sin framgångsrika karriär – nu har hon passerats av Sjöström som tagit 72 stycken. Flest genom tiderna för en svensk simmare.

Hon (Alshammar) är fortfarande en stor förebild för mig. Det känns häftigt att jag kan vara på den nivån med antal medaljer, säger Sjöström till SVT.

"Jättenöjd"

I början av året halkade simstjärnan på en isfläck och ådrog sig en armbågsfraktur som tvingade henne till operation i februari. Nio månader senare är den skadan som bortblåst.

I finalen på 100 meter fritt tog hon kommandot direkt och höll ledningen hela vägen in i kaklet. Segertiden blev 51,26 – 32 hundradelar före silvermedaljören Katarzyna Wasick, Polen. Nederländskan Marrit Steenbergen slutade trea.

Jag är jättenöjd med loppet. Jag har inte riktigt hunnit reflektera så mycket över 100 frisim, men jag är såklart glad över att vinna ännu ett EM-guld på det här mästerskapet, säger Sjöström.

Det var hennes totalt tionde guld i kortbana i karriären – och än finns det chans till fler i Kazan.

Annons

Annons

"Överraskande lätt"

Mindre än en timme senare var Sjöström tillbaka i bassängen igen och simmade sig med enkelhet till final på favoritdistansen 100 meter fjäril.

Hon vann sin semifinal och gick vidare med den näst snabbaste tiden, 56,54. Tiden slogs bara av grekiskan Anna Ntountounaki.

Det kändes överraskande lätt när jag dök ner i vattnet. Jag hade extremt långa vändningar – jag tajmade inte en enda vägg på hela loppet. Det var lite frustrerande, så jag fick verkligen jobba med simningen, säger Sjöström.

Finalen avgörs i morgon, lördag, klockan 16.43. Sjöström ställer dessutom upp i 50 meter fjäril.

Erik Persson är klar för final på 200 meter bröstsim. Han slutade tvåa i sin semifinal på 2.03,50, den femte snabbaste tiden totalt. Nu får han chansen att upprepa succén från kortbane-EM i Glasgow 2019, där han tog hem silvret på samma distans.

Även Oskar Hoff gjorde ett fint lopp på 50 meter fjäril. Tiden 22,95 räckte för att slå Lars Frölanders 20 år gamla svenska rekord på distansen – men någon final blir det inte. Hoff kom sexa i sin semifinal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.