A-
A+

Ny inflationstopp i Norge

Den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache kan behöva strama åt med oväntat stora räntehöjningar för att få bukt på inflationen i Norge. Arkivbild
Den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache kan behöva strama åt med oväntat stora räntehöjningar för att få bukt på inflationen i Norge. Arkivbild
EkonomiTT

Inflationen i Norge lyfte oväntat mycket, upp till den högsta nivån på 35 år i oktober, enligt färska siffror från Norges statistikbyrå SSB.

Risken för en oväntat stor räntehöjning från den norska centralbanken i december ökar därmed.

Annons

Annons

Konsumentpriserna i Norge steg med 7,5 procent i årstakt i oktober.

"Prisökningarna fortsätter uppåt från redan mycket höga nivåer. Det är särskilt prisutvecklingen på el, mat och bränsle som bidrar", skriver Espen Kristiansen, sektionschef på SSB i en kommentar.

Analytiker hade i snitt räknat med en oktoberinflation i Norge på 7,1 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg och den norska centralbanken har 5,8 procent i sin prognos.

Den underliggande inflationen slog nytt historiskt rekord på 5,9 procent, mot väntade 5,5 procent och en prognos från Norges centralbank på 5 procent.

Centralbankschefen Ida Wolden Bache sade så sent som förra veckan att hon i nuläget inte ser någon risk för en så kallad löne- och prisspiral i den norska ekonomin även om lönerna i tredje kvartalet steg med 4,1 procent.

Exklusive det norska stödpaketet för det höga elpriset skulle inflationen i oktober varit ännu högre, på 9,5 procent, enligt beräkningar gjorda av SSB.

Enligt SSB måste man dock även ta hänsyn till att elstödet i sig bidrar till att öka efterfrågan på el, vilket i sig drar upp marknadspriset. Det är oklart hur stor den effekten är.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.