A-
A+

Ny lag oroade på dragqueen-tävling i Ungern

En dragqueen viftar med en regnsbågsflagga vid en hbtq-rättighetsdemonstration framför det ungerska parlamentet i Budapest i mitten av juni.
En dragqueen viftar med en regnsbågsflagga vid en hbtq-rättighetsdemonstration framför det ungerska parlamentet i Budapest i mitten av juni.
NöjeTT-Reuters

Ungerns nya hbtq-lag, som träder i kraft inom kort, kastade en skugga över landets årliga dragqueen-tävling i Budapest.

Annons

Annons

Låt oss festa medan vi fortfarande kan, sade Bonnie Andrews i en svart aftonklänning och tiara till publiken.
Många av oss har blivit slagna och mött hat och förnekanden från våra egna familjer. Det regeringen gör nu förstärker bara känslan av hot.

Den 15 juni röstade Ungerns parlament fram en hårdare lag mot pedofili och som i skolor också förbjuder spridning av innehåll som anses uppmuntra homosexualitet och könskorrigeringar.

Lagen träder i kraft i veckan, och gäster, organisatörer och artister på tävlingen säger att de oroas för hur den ska påverka hbtq-personer i Ungern.

Vi är rädda för att åka spårvagn. När vi gör det stoppar vi ner händerna i fickorna för att dölja våra målade naglar, säger Katheryne Taylor, som deltar i dragqueen-tävlingen.

Organisatören Tamas Doka säger att tävlingens lokal – en tidigare fabrik i ett industriområde i utkanten av Budapest – delvis valdes av säkerhetsskäl:

Det här läget gör att vi kan släppa in gäster, låsa dörren och därefter måste andra ringa på klockan. Vi är ensamma här.

Dragshower kommer inte att förbjudas under den nya lagen. Däremot måste showerna börja efter klockan 22 på kvällarna och inga minderåriga tillåts i publiken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!