A-
A+

Ny mångmiljardförlust för Evergrande

Evergrandes huvudkontor i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild.
Evergrandes huvudkontor i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Den djupt skuldsatta kinesiska fastighetsjätten Evergrande fortsätter att gå uselt. Bolaget gick back 33 miljarder yuan under det första halvåret 2023 – motsvarande cirka 50 miljarder kronor.

Annons

Evergrandes siffror för januari–juni rapporterades till Hongkongbörsen under söndagen. Det är en halvering av förlusten som bolaget redovisade under samma period i fjol, 100 miljarder kronor.

Samtidigt uppskattar bolaget sin skuld till omkring 3 600 miljarder kronor, vilket är något mindre än vid årsskiftet.

Shenzhen-baserade Evergrandes fall från att ha varit Kinas ledande fastighetsbolag började sommaren 2021, då bolaget fick likviditetsproblem. Så sent som i torsdags ansökte bolaget om konkursskydd i USA, för att skydda sina amerikanska tillgångar.

Evergrande är inte ensamt om att vara i kris. Country Garden, fjolårets största fastighetsutvecklare i Kina sett till försäljning, har skulder som uppgår till 1 600 miljarder kronor. Tidigare i veckan fick ett av Country Gardens dotterbolag skräpstatus av kreditvärderingsinstitutet Fitch.

Skulle Country Garden kollapsa kan det, enligt experter, få katastrofala följder för Kinas ekonomi och finansiella system.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.