A-
A+

Ny metod hittar gifter på havsbotten

En ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vatten har tagits fram av Mittuniversitetet i Sundsvall. Arkivbild.
En ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vatten har tagits fram av Mittuniversitetet i Sundsvall. Arkivbild.
NaturTT

En helt ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vattnet har utvecklats på Mittuniversitetet i Sundsvall. Just nu testas mätningarna i Timrå där forskarna hoppas på att slippa illaluktande prover, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Annons

Annons

Föroreningar under vattenytan är ett stort problem utanför många industrier. Men utsläppen är svåra att åtgärda och det är viktigt att hålla koll på de gifter som finns i de så kallade fiberbankarna.

Tidigare har det krävts omfattande provtagning och hantering av illaluktande, förorenat sediment för att få veta vad som finns på bottnarna.

Nu har forskarna utvecklat en ny teknik för att enkelt kunna scanna av stora områden och söka efter ämnen som bly, kvicksilver, kadmium och arsenik under vattenytan.

Mätinstrumentet hissas ned mot bottensedimenten, och på en dator kan forskarna direkt se staplar som indikerar olika ämnen.

Utanför skogskoncernen SCA:s pappersmassafabrik vid Östrand i Timrå innehåller bottnen olika miljögifter, till exempel bly, som mätningen visar.

Det är viktigt att ha den här informationen för att kunna fatta beslut om gifterna sprider sig så mycket att en fiberbank helt enkelt behöver tas upp, säger Börje Norlin, forskare på Mittuniversitetet som leder forskningsprojektet som ska förbättra mätmetoderna, till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!