A-
A+

Ny miljard ska rädda idrotten till sommaren

Amanda Lind presenterade nytt miljardstöd till idrotten. Arkivbild.
Amanda Lind presenterade nytt miljardstöd till idrotten. Arkivbild.
SportTT

Idrottsrörelsen får ytterligare en miljard kronor i coronastöd.

Alternativet att låta rörelsen tyna bort är otänkbart, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Annons

Annons

Stödet presenterades vid en presskonferens på torsdagen och kommer efter ett drygt år som varit hårt ekonomiskt inte bara för elitklubbar utan även för breddidrotten och arrangörer av motionslopp, vilket Riksidrottsförbundet (RF) vittnat om.

Nu får RF en god möjlighet att fördela ut krisstöd för att täcka olika typer av omkostnader och behov för sommaren, säger Amanda Lind.

RF:s ordförande Björn Eriksson kallar beskedet från regeringen ett "välkommet påskägg".

Vi har varit på det här länge, väntat på besked, och nu äntligen så kom det. På det stora hela är det ett bra besked.

Nytt evenemangsstöd

Samtidigt presenterades även ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor som ska gå till arrangörerna som inte kan genomföra olika evenemang. Det är ett brett stöd som ska gå till många typer av arrangörer i olika delar av samhället, men kan även komma idrottsrörelsen till del.

Amanda Lind sa på presskonferensen att hon är extra orolig för ungdomsidrotten där flera aktörer har vittnat om att deltagarantalet minskar när flera barn tappar lusten att idrotta och lägger av under pandemin.

Vi har många som förlorat väldigt mycket pengar, men vi har också tappat väldigt många medlemmar och annat som jobbar i de små föreningarna, på ungdomssidan och annat, och vi har sagt att det måste till återstartssatsningar framåt, så vi inte bara funderar på hur man kompenserar bakåt, säger Björn Eriksson.

Det statliga stödet, som förhandlats fram mellan regeringspartierna samt Centern och Liberalerna, är också tänkt att gå till att starta igång verksamheter efter pandemin.

Svensk idrott fick 1,5 miljarder kronor i statligt stöd för tre kvartal 2020, och ytterligare 335 miljoner kronor för årets två första månader.

Men krisen för idrotten ser ut att bli långvarig. Motionslopp flyttas fram, tävlingar på lägre nivåer ställs in och publiken släpps fortfarande inte in på arenorna.

Annons

Annons

Följer utvecklingen

TT: Hur länge ska den här miljarden till sporten räcka?

Man kan säga att regeringen och samarbetspartierna har ju gått ut och meddelat att olika typer av krisstöd förlängs till juni och det är i det ljuset man kan se det här stödet, säger Amanda Lind.

Hon tillägger att man fortsätter följa läget.

Vi vet inte hur länge och på vilket sätt det kommer påverka Sverige, säger Amanda Lind och tillägger att regeringen kan komma att lämna fler besked framöver.

Organisationen Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist välkomnar beskedet från Amanda Lind, men konstaterar att läget är prekärt.

Som elitverksamhet har vi flera ben att stå på, men det börjar ta slut i ladorna. Man kan inte sälja spelare eller stänga ner barn- och ungdomsverksamheter hur länge som helst.
Jag upplever att nervositeten är betydligt högre i klubbarna nu än vad det var säsongen 2020.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!