-
+

Ny minister: God stabilitet, trots osäkerhet

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) var inför fredagens regeringsombildning jämställdhetsminister i Stefan Löfvens regering. Arkivbild
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) var inför fredagens regeringsombildning jämställdhetsminister i Stefan Löfvens regering. Arkivbild
EkonomiTT

Åsa Lindhagen (MP) tog i fredags över som ny svensk finansmarknadsminister samtidigt som börser runt i världen fortsätter präglas av ovanligt stor turbulens.

Det är otroligt prioriterat , säger hon om vikten av finansiell stabilitet.

Annons

Annons

Finans- och penningpolitiska stimulanser i pandemins spår har lyft många börser till rekordnivåer. Och många småsparare har i rallyt gett sig ut på marknaden, där turbulensen har tilltagit rejält på senare tid.

Turbulensen har främst kretsat kring Gamestop-aktien på New York-börsen, men omfattar även andra aktier och även råvaran silver. Det är ett resultat av stora grupper småsparare som koordinerar sig på sociala nätverk ger sig på hedgefond-positioner på marknaden, där det har satsats på kursnedgångar.

I takt med att hedgefonderna tvingats ge upp har kurser rusat uppåt, för att när vinsthemtagningar tagit överhanden snabbt falla brant utför igen.

Vi kommer att behöva fortsätta att följa det här. Det är klart att det har väckt mycket uppmärksamhet, säger Åsa Lindhagen till TT.

Hon äger själv inga aktier, utan nöjer sig med tre fondinnehav i sitt sparande.

TT: Känner du att börser och myndigheter har kontroll över situationen?

Den finansiella stabiliteten är ju fortsatt god, trots den stora osäkerhet som finns. Men det är en väldigt viktig del, att ha en stabilitet på finansmarknaderna. Det är otroligt prioriterat.

Hon ser det som en viktig del av hennes nya roll i Stefan Löfvens regering, där hon tidigare var jämställdhetsminister.

Det är ju en av de viktigaste uppgifterna som finansmarknadsminister, så klart.

TT: Hur ser ditt förtroende ut för börsen i dag?

Jag har förtroende för det. Men när det gäller till exempel Gamestop är det en viktig fråga att följa och se vad kommande utredningar kommer att komma fram till kring det som har skett.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss