A-
A+

Ny pallplats för Samuelsson – tvåa i sprinten

Sebastian Samuelsson i Östersund.
Sebastian Samuelsson i Östersund.
SkidskytteTT

Sebastian Samuelsson åkte snabbast och sköt fullt. Ändå blev säsongens femte individuella pallplats inte en seger.

Efter andraplatsen i sprint i Östersund konstaterar den 23-årige skidskytten:

Det visar hur otroligt hög nivå det är här.

Annons

Annons

Samuelsson hade redan inför den avslutande världscuphelgen i Östersund gjort sin bästa säsong i karriären.

Genom fredagens andraplats i sprinten, Samuelssons femte individuella pallplats den här vintern, befäste han det ytterligare.

Just sprint (två andraplatser och en tredjeplats) har tillsammans med jaktstart (en seger och en andraplats) blivit något av 23-åringens specialitet. Det här var till exempel sjätte gången på nio sprintar som Samuelsson sköt fullt.

Ändå var känslan efteråt inte enbart positiv.

Det räcker inte att skjuta fullt och åka snabbast om man ska vinna. Man måste skjuta snabbt också. Det får inte bli något strul någonstans, säger Samuelsson.

"Lite surt"

Ja, den här gången hade han alltså snabbast åktid av samtliga åkare, men det räckte ändå inte till seger.

Italienaren Lukas Hofer hade inför fredagen bara en världscupseger i karriären, från Antholz 2014. Nu, sju år senare, åkte han 0,9 sekunder långsammare än Samuelsson, men var snäppet bättre inne på skjutvallen och vann till slut med fyra sekunders marginal.

Lite surt så klart. En andraplats är jättebra men segrar är också roliga. Jag var väldigt nära i Nove Mesto (också tvåa i sprint) och nu var det nära här. Det är klart att det grämer mig lite. Men, ah, man får inte vara sur över det utan njuta av en andraplats, säger Samuelsson.

TT: Har du haft snabbast åktid någon gång tidigare?

På någon jaktstart har jag det men inte på en individuell tävling. Så det var kul, säger Samuelsson efter ett av karriärens bästa lopp.

Vinnaren Lukas Hofer var av förklarliga skäl lycklig över sin andra individuella världscupseger.

Det är en fantastisk känsla, det dröjde lång tid innan jag fick komma tillbaka högst upp på pallen igen. Vi har vunnit med stafettlaget några gånger, men det är något särskilt med en individuell seger. Det var ett perfekt lopp, jag hade perfekta skidor och jag sköt perfekt. Jag är jätteglad, säger Hofer till SVT.

Annons

Annons

Kamp om totalsegern

Trea blev Norges Tarjei Bø, med noll bom och 14,4 sekunder från segern.

Den täta norska kampen om segern i den totala världscupen fortsätter samtidigt. Totaltvåan Sturla Holm Lægreid sköt fullt och gick in på sjätte plats, 31,9 sekunder bakom Hofer, medan ledaren Johannes Thingnes Bø hamnade på placeringen närmast bakom efter två bom (+46,1).

Det är väldigt spännande, säger Johannes Thingnes Bø om tätstriden med Lægreid och medger att stämningen i det norska lägret är speciell inför världscupavslutningen:
Vi är ganska öppna med det. Vi vet bägge att spänningen och fientligheten ligger i rummet, men vi är jättegoda vänner. Det är helt naturligt.

Av övriga svenskar hade även Martin Ponsiluoma en pallplats i sikte efter ett felfritt första skytte. Men två bom i det andra förstördes alla chanser för 25-åringen, som till slut var över en minut bakom Lukas Hofer.

Även Jesper Nelin (tre bom, +1.41) och Peppe Femling (två bom, +1.52) tog sig in bland de 60 främsta som får köra lördagens jaktstart.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!