A-
A+

Ny regering bildad i Libanon

Tillträdande premiärminister Najib Mikati har tillsammans med president Michel Aoun skrivit under ett dekret om att bilda regering i Libanon. Arkivbild.
Tillträdande premiärminister Najib Mikati har tillsammans med president Michel Aoun skrivit under ett dekret om att bilda regering i Libanon. Arkivbild.
LibanonTT-AFP-Reuters

Det hårt krisdrabbade Libanon har fått en regering efter att landet har stått utan i 13 månader.

Premiärminister Najib Mikati hoppas kunna stoppa kollapsen och få tillbaka välståndet, säger han i ett känslosamt tal.

Annons

Annons

Beskedet om den nya regeringen kommer efter ett möte mellan premiärminister Najib Mikati och president Michel Aoun, som undertecknat ett dekret om regeringsbildandet i närvaro av parlamentets talman Nabih Berri.

Den tidigare regeringen tvingades avgå efter den dödliga explosionen i huvudstaden Beiruts hamn i augusti i fjol, då över 200 människor omkom. Sedan dess har ingen lyckats bilda regering – förrän i dag.

Den politiska krisen har pågått samtidigt som ekonomin är i fritt fall och krisen har lett till brist på vatten, el, mediciner och fungerande kommunikationstjänster.

Enligt Världsbanken är den ekonomiska krisen i Libanon en av de värsta som världen skådat i modern tid. Enligt FN-organet Escwa lever runt 74 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen.

Najib Mikati vann parlamentets votering till att bli Libanons premiärminister i juli i år, och har sagt att han kommer att försöka starta om förhandlingarna med Internationella valutafonden IMF när en regering bildats.

Försök att bilda regering har misslyckats flera gånger på grund av meningsskiljaktigheter mellan politiska falanger om hur riksdagsmandat ska fördelas.

Najib Mikati är den tredje utsedda premiärministern som försökt bilda regering sedan den förra regeringen avgick.

Den nya regeringen ska hålla sitt första möte på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!