A-
A+

Ny rektor på Konstfack

Konstfack i Stockholm får en ny rektor. Arkivbild.
Konstfack i Stockholm får en ny rektor. Arkivbild.
KulturTT

Anna Valtonen blir ny rektor för Konstfack. Hon efterträder Maria Lantz, som fick hård kritik när rasismdebatten kring utställningsrummet Vita havet stormade för två år sedan.

Annons

Finländskan Anna Valtonen är professor i strategisk design vid Aaltouniversitet i Esbo och Helsingfors. Hon var tidigare varit rektor för Designhögskolan vid Umeå universitet och chef för design vid Nokia.

Valtonen efterträder Maria Lantz, vars förordnande som rektor går ut. Hon har suttit på posten sedan 2012.

Det har stormat kring Konstfack på senare år i samband med konflikten kring utställningsrummet Vita havet. Det anonyma konstnärskollektivet Brown Island krävde att namnet skulle ändras eftersom det symboliserade "den vita homogeniteten" på konstnärliga institutioner.

När konstprofessorn Sara Kristoffersson offentligt argumenterade för att namnet inte hade att göra med rasism blev hon av 44 kollegor i en debattartikel i Dagens Nyheter anklagad för att ha skadat förtroendet mellan studenter och lärare på Konstfack , vilket i sin tur väckte kritik mot hur Konstfack agerat i frågan.

Sedan Sara Kristoffersson skrivit om sina erfarenheter av debatten i boken "Hela havet stormar" medgav Maria Lantz att hon och ledningen borde agerat annorlunda och mer kraftfullt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.