A-
A+

Ny rutin kan minska onödig cancerbehandling

En magnetkamera kan vara en del an lösningen för att minska onödiga prostatabehandlingar. Arkivbild.
En magnetkamera kan vara en del an lösningen för att minska onödiga prostatabehandlingar. Arkivbild.
MedicinTT

Antalet onödiga behandlingar av prostatacancer skulle kunna minska drastiskt om magnetkameror används vid utredning av misstänkta tumörer, enligt en ny studie från Karolinska institutet.

Annons

Annons

Hos män är prostatacancer den vanligaste cancerformen och 10 000 får diagnosen årligen. Trots det finns det inte någon rikstäckande screening.

Socialstyrelsen anser att risken finns att många ofarliga tumörer då skulle komma att behandlas i onödan, och har därför sagt nej.

Om man opererar eller strålar en ofarlig tumör så riskerar man att patienten drabbas av inkontinens eller potensproblem i onödan, säger Tobias Nordström, överläkare i urologi och studiens forskningsledare, till SVT.

Men den nya studien visar att antalet onödiga behandlingar skulle minska med två tredjedelar om misstänkta tumörer undersöks med magnetkameror. Forskarna bakom studien hoppas nu att den ska leda till att en allmän prostatascreeening införs.

Resultaten av den här studien lyfter bort det största hindret för att införa prostatacancerscreening, säger Tobias Nordström till SVT.

I studien, som har publicerats i New England Journal of Medicine, har nästan 13 000 män från Stockholm deltagit.

Rättad: I en tidigare version av texten benämndes metoden felaktigt i rubriken

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!