A-
A+

Ny strid kring upphovsrättsregler i EU

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton välkomnar nya riktlinjer om upphovsrätten på internet. Nätaktivister är desto mer kritiska. Arkivbild.
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton välkomnar nya riktlinjer om upphovsrätten på internet. Nätaktivister är desto mer kritiska. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Nya riktlinjer om skyddat material på nätet får EU:s infekterade strid om upphovsrätten att vakna igen.

"Risk för massblockering", varnar kritikerna.

Annons

Annons

Hur ska tillstånd kunna ges för publicering av upphovsrättsskyddat material på nätet? Och vilka åtgärder ska annars till?

Det hoppas EU-kommissionen kunna reda ut med hjälp av nya riktlinjer för det omdiskuterade direktivet om upphovsrätt på nätet.

"Riktlinjerna om artikel 17 kommer att främja licensmarknaden till förmån för kreatörer och även användare, som kommer att tjäna på utökad rättssäkerhet när de laddar upp sitt innehåll", säger EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett uttalande.

Riktlinjerna hann dock knappt ens skickas ut på fredagen innan de möttes av besk kritik från nätaktivister.

"Riktlinjerna tillåter rättighetsinnehavare att 'öronmärka' innehåll som måste blockeras, utan att ta hänsyn till om det är lagligt tillåtet som citat eller parodier. Det underminerar folks yttrandefrihet och kommer att leda till en massblockering av tillåtet innehåll", varnar tyska tidigare EU-parlamentsledamoten Julia Reda i ett pressmeddelande från rättighetsorganisationen Edri.

EU:s direktiv om upphovsrätten på nätet antogs i juni 2019 efter en lång och uppslitande kamp i ministerrådet och EU-parlamentet. Inte minst var oenigheten stor kring artikel 17 – tidigare känd som artikel 13 – som kritikerna ansåg skulle leda till ett krav på uppladdningsfilter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!