A-
A+

Ny studie jagar pandemins "patient zero"

Marknaden Huanan i Wuhan. Arkivbild.
Marknaden Huanan i Wuhan. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Jakten på den första människan som smittades med det då nya coronaviruset fortsätter.

Ett fel i en WHO-rapport gör att ljuset återigen hamnar på en marknad i Wuhan.

Annons

Annons

Människor i skyddsdräkter på jakt efter en ödla som sades ha rymt från marknaden Huanan i slutet av januari 2020.
Människor i skyddsdräkter på jakt efter en ödla som sades ha rymt från marknaden Huanan i slutet av januari 2020.

Jakten på de första människorna som insjuknade i covid-19 är viktig, bland annat för att kunna dra lärdomar inför framtida utbrott. Det kan också hjälpa till att reda ut den infekterade frågan om varifrån viruset egentligen kommer.

Trumpregeringen lyfte bland annat fram teorin om att smittan ska ha spridits från ett labb i Wuhan, där utbrottet startade, och Kina avvisade med emfas bland annat Australiens krav på en oberoende utredning om hur det tidiga utbrottet hanterades.

Fel i rapport

De sista dagarna i december 2019 upptäckte läkare vid olika sjukhus i Wuhan mystiska fall av lunginflammation, och slog larm.

Michael Worobey, forskare vid University of Arizona, har granskat vad som är känt om de första fallen och presenterat sina slutsatser i en studie i den ansedda tidskriften Science.

Centrum för den tidiga spridningen var marknaden Huanan i Wuhan i Kina. Men en 41-årig revisor, som tidigare beskrivits som potentiell första smittad, bodde tre mil söder om marknaden och hade ingen koppling dit. Han ska ha blivit sjuk den 8 december 2019, enligt en WHO-rapport. Det verkar dock enligt studien som att han snarare fick covidsymptom den 16:e. Hans problem den 8 december var helt orelaterade, och handlade om problem med mjölktänder som han haft kvar i vuxen ålder. WHO har bekräftat att de gjorde ett misstag.

Det gör att flera andra har haft symptom tidigare än honom, bland annat en kvinnlig skaldjursförsäljare vid Huanan, som började må dåligt den 11 december.

Annons

Annons

Varför inte alla?

Enligt studien har tio av de nitton första covid-19-fallen kopplingar till Huananmarknaden, vilket är ungefär i linje med andra rapporter som har granskat fallen från december 2019.

I den här staden med elva miljoner människor, är hälften av de tidiga fallen kopplade till en plats som är stor som en fotbollsplan, säger Worobey till The New York Times.

Men varför är inte alla tidiga fall kopplade till marknaden? Antagligen för att bara sju procent av de som smittas leder till sjukhusinläggning, vilket gör att de flesta flyger under radarn, skriver Worobey.

"Med tanke på den höga smittsamheten hos sars-cov2 och den höga andelen av symptomfri spridning, så skulle många fall med symptom oundvikligen snart sakna en direkt koppling till pandemins ursprung".

Mårdhundar orsaken?

Michael Worobey tror att smittan har sitt ursprung från levande djur på marknaden, där det bland annat fanns levande mårdhundar i burar. Spåren från själva marknaden i fråga är antagligen borta sedan länge. På nyårsdagen 2020 stängdes och desinficerades den.

Det finns dock fortfarande frågetecken, en del forskare hävdar att det enda den nya studien visar är att marknaden var en superspridarhändelse.

Han har gjort ett utmärkt jobb av att rekonstruera vad han kan från tillgänglig data, och det är en lika rimlig hypotes som andra. Men jag tror aldrig att vi kommer att få veta vad som hände, för det är två år sedan och fortfarande dunkelt, säger Ian Lipkin vid Columbia University till The New York Times.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.