A-
A+

Ny trupptransport har levererats till försvaret

Försvarets nya pansarterrängbil för trupptransport, Patgb300A, från finländska tillverkaren Patria. Pressbild.
Försvarets nya pansarterrängbil för trupptransport, Patgb300A, från finländska tillverkaren Patria. Pressbild.
FörsvarTT

I våras beställde Försvarets materielverk (FMV) en förserie på 20 nya pansarterrängbilar för trupptransport av den finländska tillverkaren Patria. Nu är de här och har lämnats över till Försvarsmakten, meddelar FMV.

"Det är med stolthet vi lämnar över det här efterlängtade fordonet till Försvarsmakten", säger Johan Lampinen, chef vid FMV med ansvar för pansarterrängbilar, i ett pressmeddelande.

Det sexhjuliga fordonet, som i den svenska militären kommer att betecknas Pansarterrängbil 300 (Patgb300), är ett resultat av ett samarbete mellan Sverige, Finland och Lettland för att kostnadseffektivt ta fram en ny pansarterrängbil.

Processen från beställning till leverans har gått snabbt. Kontraktet skrevs så sent som i april i år.

Sverige har fått gå före efter att Finland överlåtit sina platser i leveranskön.

"I grunden handlar det också om ett mycket nära samarbete, dels internt inom FMV, dels med Försvarsmakten och Patria. Goda relationer och transparens gällande utmaningar har nog varit en nyckel", säger Håkan Larsson, projektledare FMV.

Totalt har Sverige beställt cirka 350 fordon som ska levereras under de kommande tio åren. Sedan tidigare har försvaret pansarterrängbilarna 203 och 360 att tillgå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.