A-
A+

Ny våg av halvledarfrossa sänker bilaktier

Den japanska fordonsjätten Toyota har sänkt produktionsplanerna för september med 40 procent och stoppar produktionen helt på flera fabriker. Arkivbild
Den japanska fordonsjätten Toyota har sänkt produktionsplanerna för september med 40 procent och stoppar produktionen helt på flera fabriker. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Aktier i bilbranschen tar rejält med stryk i hela världen. Nya problem med halvledarbrist skakar marknaden.

Annons

Annons

Volkswagen (VW) kan behöva dra ned sin produktion ännu mer till följd av bristen på så kallade halvledare på världsmarknaden, enligt den tyska fordonsbjässen.

Beskedet kommer sedan det rapporterats om att den japanska konkurrenten Toyota planerar en 40-procentig produktionsminskning i september.

Nedstängar slår mot produktionen

Den globala halvledarbristen – som även drabbar tillverkare av vitvaror och elektronik – har plågat bilindustrin sedan början av 2021. Situationen har förvärrats av nya utbrott av covid-19-smitta i Asien under sommaren, som lett till nedstängningar som slår både mot själva halvledarproduktionen och aktiviteten i avgörande hamnar varifrån de små chipsen fraktas.

"Vi räknar för närvarande med att utbudet av halvledare under tredje kvartalet blir väldigt skakigt och begränsat. Vi kan inte utesluta ytterligare produktionsförändringar", skriver VW i ett mejl till Reuters.

Uttalandet görs sedan den japanska nyhetstjänsten Nikkei rapporterat att Toyota drar ned produktionen i september med 40 procent jämfört med tidigare plan. Det ska enligt Nikkeis uppgifter handla om effekter av halvledarbrist och brist på bildelar till följd av spridningen av covid-19-viruset i Sydostasien.

Annons

Annons

Bilaktier faller

Enligt Nikkei tog Toyota så sent som i juli fram en produktionsplan med en produktion på 900 000 bilar i september. Men produktionsmålet har nu sänkts till cirka 500 000 bilar och flera fabriker i Japan kommer tillfälligt att stängas ned i början av september samtidigt som produktionen i Europa, Kina och Nordamerika kommer att strypas.

Toyotas aktie föll med 4,4 procent på Tokyobörsen efter Nikkei-rapporten och har därmed tappat 10 procent sedan årshögstanoteringen den 16 juni.

Volkswagens aktie backar samtidigt med 2,8 procent på Frankfurtbörsen och drar med sig andra bilaktier som Renault, Daimler, BMW och Porsche i fallet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!